Mot Skogen.
Knausgård om Munch.
Utstilling på Munchmuseet 6. mai – 8. oktober 2017.

Edvard Munch, Under de røde epler, 1913-15. Foto fra utstillingen: Siri Wolland
Edvard Munch, Under de røde epler, 1913-15. Foto fra utstillingen: Siri Wolland

Tekst og foto fra utstillingen: Siri Wolland, kunsthistoriker og fotograf.

Selv en verdenskjent, markant kunstner som Edvard Munch (1863-1944) som betyr så mye for Norge og den internasjonale kunstverden, må holdes aktuell. Kunst som ikke vises og diskuteres, falmes og støves ned.

Men hvordan kan Edvard Munch være relevant for stadig nye generasjoner og folk flest, og ikke bare spesielt interesserte. Jo Munchmuseet har laget en serie der Munchs kunst blir satt sammen med verk av andre kjente kunstnere. 435.000 har hittil sett utstillingene i serien. Fantastisk imponerende. Verk av Vincent van Gogh, Bjarne Melgaard, Gustav Vigeland, Robert Mapplethorpe, Jasper Johns og Asger Jorn er satt sammen med Edvard Munchs malerier, og for en publikumssuksess! Jeg synes jammen også kritikerne har vært ganske positive..

 

Munchs kunst er nå kuratert i annen kontekst og denne gangen er det forfatter Karl Ove Knausgård (f. 1968) som får sette sammen en utstilling med Munchs bilder. Knausgård er kanskje mest kjent for sin romanserie Min Kamp, der han skrev om sitt liv i alle dets valører.

 

 

Forfatter Knausgård med sine følelser og livserfaringer ser på Munchs sine mange ekspressive, følelsesladde og fargesterke malerier, og Knausgård ser og kuraterer Munchs kunst på sine egen måte. Dette møtet er interessant og spennende!
Munch hadde en stor produksjon gjennom 60 aktive år som maler, og Knausgård har sammen med museet funnet fram til ukjente verk av kunstneren som sikkert har ligget gjemt i magasiner. Jeg har fått noen nye favoritter blant noen av disse ukjente maleriene!

 

Edvard Munch, Badende gutter. 1897-98. Foto fra utstillingen: Siri Wolland
Edvard Munch, Badende gutter. 1897-98. Foto fra utstillingen: Siri Wolland

Knausgårds tekster står på veggene, men jeg savner kanskje flere slike gullkorn.
Munchmuseet har virkelig vært kreative og holder Edvard Munchs kunst og kunstnerskap levende og relevant idag.
Fortsett slik med spennende, uvanlige møter!
Les mer her fra Munchmuseet