Sverre Wyller. Westendserien 2018. Foto fra utstillingen: Siri Wolland
Sverre Wyller. Westendserien 2018. Foto fra utstillingen: Siri Wolland

Tekst og foto fra utstillingen: Siri Wolland, kunsthistoriker og fotograf. 

Sverre Wyller er en allsidig kunstner og nå skal 70 av hans spesiallagde malerier til Westend-sykehuset i Berlin. Maleriene er eggtempera på lerret og utstillingen skal stå i ett år. Bildene er rolige fargeflater som er inndelt i et slags mønster, og som igjen er overmalt med et nytt lag med eggtempera-maling i en annen farge. Slik blir lag på lag-effekten sammen med penselstrøkene det som skaper bevegelse og motiv i maleriene. Det er en slags mindfulness effekt i bildene som jeg kan tenke meg passer fint på et sykehus. Pasientene der skal jo helst ha ro.

Sverre Wyller malte i 2016 det 30 kvadratmeter store maleriet på Løren T-banestasjon i samme ånd, da i blått og turkis. Et riktig flott og innovativt freskomaleri  på et uvanlig sted. En freske, eller al fresco på italiensk betyr veggmaleri på våt (kalk-) mur, og er det motsatte av al secco, på tørr mur. Dette er en type maleri som har vært brukt i mange hundre år, og særlig i kirker og kirkekunst.

 

Sverre Wyller. Westendserien 2018. Foto fra utstillingen: Siri Wolland
Sverre Wyller. Westendserien 2018. Foto fra utstillingen: Siri Wolland

Eggtempera-malingen er en blanding av olje og vann som egentlig ikke lar seg blande, men sammen med egg lar det seg blande likevel.  Egget er emulgatoren. Tempera er latin og betyr å blande i riktig forhold, og henviser også til malingsteknikken. Dette er en gammel type fargeblandingsmetode. Fargene beholder sin intensitet og mange mener at eggtempera er mye bedre enn olje og akrylmaling, fordi fargene ikke gulner over tid. Pigmentblandingen må påføres jevnt og det er ganske vanskelig og tidkrevende.

Sverre Wyller stiller ut noen av maleriene på Galleri Riis mens han sikkert maler for harde livet for å få sine 70 malerier ferdig. Det er absolutt verdt en titt.

Galleri Riis
Westend
25 januar – 24. februar 2018