Mikhail Vrubel, Svaneprinsessen, 1900. Foto fra utstillingen; Munchmuseet.
Mikhail Vrubel, Svaneprinsessen, 1900. Foto fra utstillingen; Munchmuseet.

Tekst og foto fra utstillingen; Siri Wolland, kunsthistoriker og fotograf.

Nå har sikkert mange allerede vært og sett «Svaneprinsessen», utstillingen av russisk kunst som vises fortiden på Munch museet i Oslo. Og har du ikke rukket det ennå, har du noe å glede deg til. Det var virkelig morsomt å se den russisk malekunsten, som ble presentert med et litt uvanlig portrett. Kunne Disney har fått en prinsesse-inspirasjon av dette bildet mon tro? Jeg må innrømme at jeg ikke er godt kjent med russisk kunst, hverken gammel eller ny. Her har altså museet byttelånt så mange bilder at vi som betraktere får et omfangsrikt møte med kunsten fra slutten av 1880-årene og noen tiår framover i Russland.

Nja Repin, Repina og barna går på åkerskille, 1879. Foto fra utstillingen; Siri Wolland.
Nja Repin, Repina og barna går på åkerskille, 1879. Foto fra utstillingen; Siri Wolland.
Aleksander Arkhipov, Munk, 1891. Foto fra utstillingen; Siri Wolland.
Aleksander Arkhipov, Munk, 1891. Foto fra utstillingen; Siri Wolland.
Foto fra utstillingen; Siri Wolland.
Foto fra utstillingen; Siri Wolland.

Kunsten fra 1880-årene og framover er jo en periode mange kjenner godt i Norge, med de store norske malerne som bidro til nasjonsbyggingen og som mange betrakter som Norges storhetstid i malerkunsten. Når vi nå også kan stifte bekjentskap med russisk malerkunst fra samme tidsperiode, og det er riktig flott! Russiske malere har også vært opptatt av naturen, mytene og eventyrene fra livet i pakt med naturen, og oppdagelser gjennom reiser. De norske og skandinaviske malerne har sikkert hatt god kontakt med sine kolleger i øst. Det kan virke slik når man ser kunsten i hvertfall. Og noen forskjeller er det naturlig nok.

Apollinarij Vasnetsov, Budbringere. Tidlig morgen i Kreml, 1913. Foto fra utstillingen; Siri Wolland.
Apollinarij Vasnetsov, Budbringere. Tidlig morgen i Kreml, 1913. Foto fra utstillingen; Siri Wolland.

Munchmuseet eller kuratoren har tatt med noen bilder av Munch og Kittelsen som sto litt rart. Bildene bar preg av å være et slags kunstnerisk alibi, og ikke en reell mening i utstillingen. Gerhard Munthes kunst derimot kom mer til sin rett, der kunsten kunne sammenlignes direkte med den russiske kunsten under et tema. Dette var uansett et artig møte som kan anbefales.

Les mer om Svaneprinsessen her.