I Georgias hovedstad Tbilisi finner man den historiske bydelen Betlemi. Om du noen gang har muligheten til å besøke Georgia og Tbilisi, anbefaler vi en langsom rusletur gjennom denne gamle bydelen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Foto: Siri Wolland, Riksantikvaren

Som mange andre tidligere sovjetrepublikker har Georgia slitt med økonomisk vanskelige tider og politisk ustabilitet. Georgia ble et kristent kongedømme allerede i år 327 og har en lang og spennende historie. Landet er rikt på kirker, klostre, historiske byer og gamle ruiner fra nær sagt alle tider.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Bratte bakker i Betlemi. Premien er fantastisk utsikt. Foto: Siri Wolland, Riksantikvaren

I 2005 ble Riksantikvaren invitert av UNESCO til å delta med økonomisk virkemidler og faglig ekspertise i et prosjektsamarbeid med ICOMOS Georgia*. Prosjektet skulle revitalisere Betlemi, en av de viktigste historiske bydelene i Tbilisi. Bydelen led under årelang forsømmelse og dårlig vedlikehold. Prosjektet skulle rehabilitere offentlige torg og rom og akutt vedlikehold skulle utføres på utvalgte bygninger, særlig der det var utette tak. Større restaureringsarbeider ble gjort på noen utvalgte historiske bygninger og flotte arkitektoniske detaljer skulle få komme til sin rett. Det er gjort mye og godt arbeid, men behovet er stort for ytterligere investeringer og ekspertise.

* ICOMOS = International Council on Monuments and Sites

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Restaurerte hus i Betlemi. Foto: Siri Wolland, Riksantikvaren

Tekst og foto: Siri Wolland

På tur med Riksantikvaren