KODE museer og komponisthjem i Bergen.
3.mars til 31.desember 2018.

Trær og snøfjell. Nikolai Astrup. Foto fra utstillingen: Siri Wolland.
Trær og snøfjell. Nikolai Astrup. Foto fra utstillingen: Siri Wolland.

Tekst og foto fra utstillingen: Siri Wolland, kunsthistoriker og fotograf.

Nikolai Johannes Astrup (1880-1928) blir betegnet som en av Norges mest betydningsfulle malere og grafikere. Hans kunst har fått et oppsving i det siste og blitt vist internasjonalt. Nå står utstillingen “Ut av skyggen” i KODE 4 i Bergen.

Vårstemning, før 1914. Nikolai Astrup. Foto fra utstillingen: Siri Wolland.
Vårstemning, før 1914. Nikolai Astrup. Foto fra utstillingen: Siri Wolland.

Astrup var opptatt av de ulike stemningene man kan oppleve i naturen. Fra skumring og natt når trær blir til troll, til lyse stunder i hagen med familien. Det var forventet at prestesønnen Astrup skulle bli prest som sin far. Slik gikk det ikke. Etter studier flyttet han hjem til Jølster med familien sin for å livnære seg som maler.

Hele livet var Astrup plaget av astma. Astrup var også bekymret over hvor mye tid han måtte bruke for å forsørge familien, og at kunsten led under dette. Mangelen på atelier og hans dårlige helse hindret ham i å male. Dette gjorde at han opparbeidet seg gjeld, som igjen plaget ham. Familien levde enkelt på Astruptunet. De lykkelige solfylte landskap og motiver bærer ikke preg av dette.

Sommervind og lekende barn, 1913. Nikolai Astrup. Foto fra utstillingen: Siri Wolland.
Sommervind og lekende barn, 1913. Nikolai Astrup. Foto fra utstillingen: Siri Wolland.

Astrup gikk i lære hos de kjente malerne Harriet Backer og Christian Krohg, og fikk gode tilbakemeldinger. I 1905 hadde han sin første separatutstilling i Kristiania. Under denne utstillingen fikk han god kritikk og solgte mange bilder. Men da han stilte ut bilder i 1911, etterlyste kritikerne mer nyskaping. Han manglet kunstnerisk utvikling! Astrup begynte å interessere seg for tysk og fransk ekspresjonisme. Han forsket videre på motiv, teknikker og farger.

Etter en lengre reise til sydligere strøk, som gjorde ham godt, var han mer produktiv en lang periode. I 1928 døde han av lungebetennelse 47 år gammel.

Portrett av Bernhard Folkestad, 1911. Av Nikolai Astrup. Foto fra utstillingen: Siri Wolland.
Portrett av Bernhard Folkestad, 1911. Av Nikolai Astrup. Foto fra utstillingen: Siri Wolland.

 

Det er alltid godt å se disse flotte landskapsmaleriene til Astrup, men også stillebenene. Man blir ikke lei av dem. Maleriene ligger langt unna samtidskunsten og riktig fint er det. Alt til sin tid. Naturen i all sin prakt og stemning malt av Nikolai Astrup er verdt et besøk, og her har jeg plukket ut mine nye favoritter.

Natt, før 1908. Nikolai Astrup. Foto fra utstillingen: Siri Wolland.
Natt, før 1908. Nikolai Astrup. Foto fra utstillingen: Siri Wolland.