Tekst og foto fra utstillingen; Siri Wolland, kunsthistoriker, journalist og fotograf.

Jeg blir så glad når jeg liker kunstverk på Høstutstillingen. I år liker jeg ganske mye. Konseptkunsten, gode idèer, godt håndverk, fine farger, spennende former og noen klarer å lage humor av så mangt. Veldig morsomt!

Jorunn Irene Hanstvedt og «time and value», 2020, har et fotografisk-motiv hun har håndknyttet i ull. For en tålmodighetsprøve! For et håndverk. Jeg har aldri sett et knyttet teppe så fotografisk.

Lyrisk er Anne Stabells «Sommerskog» 2018, som er en transparent billedvev. Fantastisk at hun med mellomrom i veven får fram disse fine formene.

Knut Helge Odden, "LIVE", 2007. Foto fra utstillingen Siri Wolland.
Knut Helge Odden, “LIVE”, 2007. Foto fra utstillingen Siri Wolland.

Knut Helge Odden har laget «Live», 2007, en skulptur i Bohuslängrananitt, som er som en bløt snegle uten hus man har lyst å ta på. Og Dag Skedsmo har laget «Noland X», 2020, av lakkert og syrefast stål, som en slags firfisle på veggen.

Arild Yttri har en stor serie av kobberstikk, av gamle forfalne hus, løer, og uthus. Fantastisk utført. For en tålmodighet og fagkompetanse!

Eirik Modestad Halvorsen har laget et oljemaleri av et moderne dokumentarisk fotografi, «Over i gamlehusa», 2019, der maleri og fotografi sklir over i hverandre.

Jeg liker samlinger av bilder i ett verk, og det gjør Hilmar Fredriksen i «Kartotek», 1980-2020, på en fin måte. Her kan man bli stående å se lenge.

Anna Ihle har laget skulpturen «Grinding», 2019, basert på (egen) bittskinne (kanskje) og et glass munnskyllevann. Et snev av humor knyttet til den dominerende store gummen som sikkert herjet i hennes liv noen år.

Marianne Moe har laget «Veggtavler Horva 1-4», 2018, som er farget, strimlet og formklipt ullfilt limt på finèrplate. Spennende former og effekter.

Willibald Storn har laget fotografiet «Jeg skammer meg», 2019, og her er det ingenting å skamme seg over. Herlig!

Marianne Rovas Olsen har tatt frem et fotografi fra 1977 «Støtt de lesbiske i Kina og Albania. Både humoristisk og ganske alvorlig.

Marmorplaten som ligner en gravstøtte er laget av Hanan Benammar. «Erkjennelse, innsikt, kunnskap», kan være inspirert av et innslag i TV-programmet Folkeopplysningen, mener kunsthistoriker Tommy Sørbø.
Sørbø og programleder Andreas Wahl i NRK laget en moderne-kunst-test i programmet formet som en ironi, og som fikk god mottakelse i kunstkretsen. Effekten var interessant. Jeg leste artikkelen til Sørbø om kunstverkets mulige opprinnelse i Klassekampen, lørdag 26.september, som var veldig underholdende, og som løftet Benammars verk. Merk: artikkelen er bak betalingsmur. Klassekampen

Jeg kunne ha vist flere kunstverk, men gå heller til Kunstnernes hus og se selv. Det er det verd.

Høstutstillingen har selvfølgelig en presentasjon av verkene og kunstnerne på nett: Høstutstillingen 2020.