Tre steinsirkler det er verdt å se i Sørvest-England.

  1. Stonehenge, Salisbury plane

“The biggest henge of all”, synger Ylvis-brødrene i sin hyllest til Stonehenge. Og det blir ikke mer grandiost enn dette. Menneskene som bodde her for fem tusen år siden har hatt et ressursoverskudd og en drivkraft som er mektig og imponerende. Besøkssenteret, med sine utstillinger, museumsbutikk, kafé og trivelig betjening, er vel verdt et besøk eller flere.

stoneh2
Foto; Vibeke Vesterhagen

 

  1. Scorhill stone circle, Dartmoor nasjonalpark

Det finnes tusenvis av neolittiske kulturminner i nasjonalparken Dartmoor, men denne steinsirkelen er kanskje blant de fineste. Den er langt mindre enn Stonehenge, men inntrykket er også at dette er mer en steinsirkel “for vanlige folk”. Liggende inne på vidda – the moor – har du den trolig helt for deg selv, med mindre du regner med beitende kuer, sauer og hester.

stonecircle7
Foto; Vibeke Vesterhagen

3. Mên-an-Tol, Cornwall

Ok, ikke en steinsirkel om du ser strengt faglig på det, men formasjonen består av tre steiner der den midterste er en såkalt smultringstein. Navnet er kornisk og betyr rett og slett “hullsteinen”. Hvorvidt hullet er naturlig, eller laget av mennesker, er uklart. Ifølge folkefortellinger skal det ha vært helsebringende å krype gjennom hullet. Morsomt er det også.

gjennomstenen2
Foto; Vibeke Vesterhagen

Tekst og foto: Vibeke Vesterhagen