Fra utstillingen Foto: Øystein Torvaldsen. Galleri K
Fra utstillingen Foto: Øystein Torvaldsen. Galleri K

Svein Strand (f. 1934) stiller sjelden ut sine malerier, men nå er han tilbake i Galleri K. Sist gang var i 2004 da han viste malerier fra 1994-2004. Han maler nok langsomt og omhyggelig. Og jeg visste ikke at jeg savnet ham før jeg så utstillingen. Svein Strand er en lavmælt kunstner. Dette er bilder til ettertanke. Møysommelig bygger han opp bildene lag på lag. Tålmodig. Han er ikke provoserende, påståelig eller fyller kunsten med sterke meninger, men lar tilskueren se og føle.

Tekst og foto: Siri Wolland. Kunsthistoriker og fotograf.

 

Svein Strand, Stilleben med sitroner, 2008. Olje på lerret, 48x58cm. P.E Foto: fra utstillingen. Siri Wolland
Svein Strand, Stilleben med sitroner, 2008. Olje på lerret, 48x58cm. P.E Foto: fra utstillingen. Siri Wolland

 

Svein Strand, Atelieret, 2011-2014. Olje på lerret, 162x130. P.E Foto: fra utstillingen. Siri Wolland
Svein Strand, Atelieret, 2011-2014. Olje på lerret, 162x130cm. P.E Foto: fra utstillingen. Siri Wolland

Bildene er rikholdige med farger og frisk koloritt gjerne i lilla-sjateringer. Han er unorsk, hvis man kan si det, heller fransk-inspirert i uttrykket. Motivene er ofte et fra et rom, med et bord, frukt på bordet, og gjerne ved et vindu. Et klassisk stillebenmotiv, men han bryter formene og refleksjonene eller gjenskinnet, og noen har kalt maleriene hans kubistisk stilleben. Han skal være inspirert av Henri Matisse og Pablo Picasso, av impresjonisme, fauvisme og kubisme..
Han maler metodisk, men er også umiddelbar. Man kan kjenne igjen noen objekter, men han overrasker igjen ved å skjule motivene i strøk på strøk med maling, og tegner motivet opp igjen i strek. Han har et topplag maling som legger seg som et tåkete lys over maleriet. Han er nonfigurativ samtidig som han er figurativ. Svein Strand lager en slags spenning og dynamikk i sine stilleben på tvers av den ellers stillestående klassiske versjonen. Maleriene er interessante i nærstudium, men er desto mer fascinerende to meter unna.

Svein Strand, Bord mot smalt vindu, 2001-2003. Olje på lerret, 100x81cm. P.E Foto: fra utstillingen. Siri Wolland
Svein Strand, Bord mot smalt vindu, 2001-2003. Olje på lerret, 100x81cm. P.E Foto: fra utstillingen. Siri Wolland

Stilleben er en eldgammel kunstsjanger, og denne dekorative stilen fantes som veggmalerier i Pompeii for mer enn 2000 år siden. Det tyske ordet Stilleben begynte man å bruke om sjangeren på tidlig 1800-tallet og det betyr «stille liv». På fransk sier man «nature morte», død natur. Vi snakker om malerier som tradisjonelt viser objekter i ro, eller oppsatser av gjenstander fra naturen, mat på fat, frukt og blomster. Stilleben skulle være naturtro malt, med detaljrikdom og høy symbolikk. Men hver epoke har satt sitt preg på stilleben-sjangeren, og Paul Cézanne tok på slutten av 1800-tallet stilleben-tradisjonene til nye høyder. Jeg mener Svein Strand er vår tids mester i sjangeren.

Fra utstillingen Foto: Øystein Torvaldsen. Galleri K
Fra utstillingen Foto: Øystein Torvaldsen. Galleri K