
Tekst og foto fra utstillingen: Siri Wolland, kunsthistoriker og fotograf.
Blaafarveværket på Modum har alt man kan ønske seg for en utflukt i helgen. Det er noe morsomt å gjøre for alle i alle aldre. Da barna var små elsket de å få gå inn til dyrene i barnas bondegård. (Det gjør de forresten ennå..) Det ble herlige møter for disse bybarna med løsslupne griser, geiter, kalver og hester. Kunstutstillingen er alltid interessant, og rømmegrøten i kafeen smaker deilig. Museet har 50 års jubileum i år og er også blitt kåret til Årets museum 2018, og det er dem vel unt. Gratulerer!


Årets utstilling heter «Hjemmets skatter» og forteller om betydningen av visse gjenstander i hjemmet gjennom tidene. En gjenstands symbolikk, bruk, hvor den er kjøpt og hvilke eiere den har hatt eller har spiller en rolle for betydningen av den. Hvordan denne gjenstanden ble malt, utforsket eller formidlet av kunstneren i et kunstverk, sier også noe om betydningen den har eller får. Klasse, kultur og penger er stikkord. Og gjenstanden kan være for eksempel et porselensfat.


Utstillingen viser malerier, porselen og installasjon faktisk av «Hjemmets skatter» fra 1700-tallet og fram til i dag. Dette er et nærliggende tema for Blaafarveværket selvfølgelig, fordi i 1776 ble Det Kongelige Modumske Blaafarveværk grunnlagt av Christian VII av Danmark for å utvinne malm fra koboltgruvene her i området. Det blå koboltpigmentet som ble funnet ble videre brukt til å dekorere porselenet fra Den Kongelige Porcelainsfabrik, og fikk derfor stor betydning for porselensdekoren i tiden framover.
Samtidskunstnere som Jan de Vliegher fra Belgia og norske Irene Nordli gjorde inntrykk på meg. Jeg likte tema for utstillingen, kurateringen og særlig at moderne ny samtidskunst fant en god plass i utstillingen. Ganske kult rett og slett. Museet er verdt et besøk i sommer, av mange årsaker selvfølgelig.
Les mer om Blaafarveværket her.




