Tone Vigelands smykker og skulptur. Foto fra utstillingen: Siri Wolland.
Undertegnede på Tone Vigelands utstilling. 

Tekst og foto fra utstillingen: Siri Wolland, kunsthistoriker og fotograf. 

Tone Vigeland (f. 1938) er sølvsmed og smykkekunstner som også er internasjonalt anerkjent. Hun har vært aktiv smykkekunster i mange år, og fra 1990 startet hun med å lage skulptur. Nå står hennes arbeider gjennom mange år utstilt i Dronning Sonjas KunstStall og det var jeg litt spent på å se om fungerte. En stall kan jo være krevende utstillingslokale for noen typer kunstuttrykk skulle jeg mene.

Smykkene ligger i montere og det passer fint i lokalet. Smykkene til Vigeland er store og ganske organiske. De virker ofte inspirert av naturen, av barnåler og tette kvister i organiserte mønster. Man har lyst å ta smykkene på!  Men de smykkene som står eller henger i midtgangen i kunststallen, synes jeg ikke kommer til sin rett, fordi bakgrunnen distraherer. Eller mangel på enhetlig bakgrunn løftet ikke smykkene. Kanskje er det meningen, men jeg syntes rotete bakgrunn forstyrret opplevelsen av smykkene. Også der skulpturene henger fritt, med lokalet ellers som bakgrunn, var det vanskelig å få inntrykk av verkene.

Tone Vigelands smykker og skulptur. Foto fra utstillingen: Siri Wolland.
Tone Vigelands smykker og skulptur. Foto fra utstillingen: Siri Wolland.
Tone Vigelands smykker og skulptur. Foto fra utstillingen: Siri Wolland.
Tone Vigelands smykker og skulptur. Foto fra utstillingen: Siri Wolland.
Tone Vigelands smykker og skulptur. Foto fra utstillingen: Siri Wolland.
Tone Vigelands smykker og skulptur. Foto fra utstillingen: Siri Wolland.

Skulpturene som henger innerst i utstillingen var derimot veldig flotte. Belysningen der ga skyggevirkninger på veggen som jeg syntes løftet skulpturene og ga dem en ny dimensjon i flere vinkler. Skulpturene er for det meste tynne formasjoner av sølvtråder som henger på veggen. De tynne skulpturene hadde nettopp god effekt av den hvite veggen av mur som utgjorde bakgrunnen.

Dette er fin utstilling, og kjenner du ikke Tone Vigelands kunst, bør du absolutt ta et besøk!

Les mer om Dronning Sonja KunstStall og utstillingen fra 21.september – 25. november 2018.

Tone Vigelands smykker og skulptur. Foto fra utstillingen: Siri Wolland.
Tone Vigelands smykker og skulptur. Foto fra utstillingen: Siri Wolland.