Ronald Fischer, beekeeper, 1981. Fra utstillingen Avedons Amerika, Henie Onstad kunstsenter. Alle fotografier Richard Avedon. Foto fra utstillingen; Siri Wolland.
Ronald Fischer, beekeeper, 1981. Fra utstillingen Avedons Amerika, Henie Onstad kunstsenter. Alle fotografier Richard Avedon. Foto fra utstillingen; Siri Wolland.

Tekst og foto fra utstillingen, Siri Wolland, kunsthistoriker og fotograf.

Den amerikanske fotografen Richard Avedon (1923-2004) er helt spesiell hvis man ser historisk på fotografiet og dets uttrykksformer. I dag er fotografiet allemannseie og det er lett å glemme fotografiets tidlige praksis. Avedon er særlig kjent for å ha endret og strukket motefotografiet inn i nye sfærer fra årene etter andre verdenskrig. Avedon plasserte modellene i uventede miljøer og han ville at modellene skulle bevege på seg og uttrykke personlighet. Alt dette nye fikk stor plass i motemagasinene og skapte nye trender fra 1945 og flere tiår framover. Fotografiet skulle i perioden før enten dokumentere noe eller stilistisk bygge opp om ganske statiske idealer i film og moteindustrien, kort og litt enkelt forklart.

Paul Simon og Art Garfunkel, 1967. Fra utstillingen Avedons Amerika, Henie Onstad kunstsenter. Alle fotografier Richard Avedon. Foto fra utstillingen; Siri Wolland.
Paul Simon og Art Garfunkel, 1967. Fra utstillingen Avedons Amerika, Henie Onstad kunstsenter. Alle fotografier Richard Avedon. Foto fra utstillingen; Siri Wolland.
Malcolm X, national leader, 1963. Fra utstillingen Avedons Amerika, Henie Onstad kunstsenter. Alle fotografier Richard Avedon. Foto fra utstillingen; Siri Wolland.
Malcolm X, national leader, 1963. Fra utstillingen Avedons Amerika, Henie Onstad kunstsenter. Alle fotografier Richard Avedon. Foto fra utstillingen; Siri Wolland.
Musikeren Chet Baker, 1986. Fra utstillingen Avedons Amerika, Henie Onstad kunstsenter. Alle fotografier Richard Avedon. Foto fra utstillingen; Siri Wolland.
Musikeren Chet Baker, 1986. Fra utstillingen Avedons Amerika, Henie Onstad kunstsenter. Alle fotografier Richard Avedon. Foto fra utstillingen; Siri Wolland.

I tillegg var Avedon opptatt av kunstfotografiet og eksperimenterte med uttrykksfulle portretter. Fra Henie Onstads presentasjonstekst står det;
«Utstillingen Avedons Amerika inkluderer 54 portretter og spenner over seksti år av hans karriere. Utvalget favner et bredt spekter av personligheter som har formet det amerikanske samfunnet i siste halvdel av forrige århundre. Blant de portretterte er politikere, aktivister og kunstnere som Malcolm X, Hillary Clinton, Andy Warhol, Bob Dylan, Marilyn Monroe og Donald Trump, men også ukjente mennesker, som en birøkter Illinois og et napalmoffer fra Saigon. Uansett hvem han fotograferte, handlet det for Avedon om å utforske ansikter, og å komme på baksiden av dem. I hans portretter fremstår kjendiser mindre celebre og sidestilte med alminnelige amerikanske borgere. Det var viktigere å se hvilke muligheter som fantes i et ansikt enn å fremheve deres status.»

Det er det siste som er fascinerende. Jeg opplever at det fort kan bli uinteressant, konstruert og iscenesatt når fotografer tar bilder at kjendiser og folk som har en rolle å spille. Jeg synes Avedon er best når han fotograferer interessante folk og ikke rollene.

Charlie Chaplin. Fra utstillingen Avedons Amerika, Henie Onstad kunstsenter. Alle fotografier Richard Avedon. Foto fra utstillingen; Siri Wolland.
Charlie Chaplin. Fra utstillingen Avedons Amerika, Henie Onstad kunstsenter. Alle fotografier Richard Avedon. Foto fra utstillingen; Siri Wolland.
Fra utstillingen Avedons Amerika, Henie Onstad kunstsenter. Alle fotografier Richard Avedon. Foto fra utstillingen; Siri Wolland.
Fra utstillingen Avedons Amerika, Henie Onstad kunstsenter. Alle fotografier Richard Avedon. Foto fra utstillingen; Siri Wolland.

Avedons Amerika en spennende utstilling som kan gi innsikt i amerikansk kultur og samfunn fra en svunnen tid, og særlig er sammenligninger med motetrender, kunstuttrykk og fotografiet i dag interessant.

Utstillingen Avedon’s America ble først vist i 2017 ved Guild Hall Museum, East Hampton, New York, og versjonen som nå vises på Høvikodden er en ny versjon, kuratert i samarbeid Avedon Foundation i New York. Sommerens presentasjon er tilpasset Henie Onstads historie og er en del av Henie Onstads fotoprogram.

Utstillingen varer fra 14. juni–8. september 2019. Les mer her.