Foundation Maeght i St Paul de Vance, og utstillingen Joan Miró. Au-delà de la peinture. Foto fra utstillingen Siri Wolland.
Foundation Maeght i St Paul de Vence, og utstillingen Joan Miró. Au-delà de la peinture. Foto fra utstillingen Siri Wolland.
Undertegnede utenfor Foundation Maeght i St Paul de Vance,
Undertegnede utenfor Foundation Maeght i St Paul de Vence,

Tekst og foto fra utstillingen, Siri Wolland, kunsthistoriker og fotograf.

Vi kjenner alle uttrykket surrealisme når noe er fjernt fra virkeligheten, helt sprøtt, eller drømmelignende. Den spanske kunstneren, maleren og skulptøren Joan Miró (f 1893-1983) var en surrealist.

Foundation Maeght i St Paul de Vance, og utstillingen Joan Miró. Au-delà de la peinture. Foto fra utstillingen Siri Wolland.
Foundation Maeght i St Paul de Vence, og utstillingen Joan Miró. Au-delà de la peinture. Foto fra utstillingen Siri Wolland.

Egentlig var surrealisme en bevegelse særlig innen litteratur, men også kunst og film som startet omkring 1920. Skuespillet skrevet av G. Apollinaire som heter «Les Mamelles de Tirésias» hadde undertittelen drame surréaliste, og inspirerte til navnet på denne retningen eller bevegelsen.

Foundation Maeght i St Paul de Vance, og utstillingen Joan Miró. Au-delà de la peinture. Foto fra utstillingen Siri Wolland.
Foundation Maeght i St Paul de Vence, og utstillingen Joan Miró. Au-delà de la peinture. Foto fra utstillingen Siri Wolland.

Forfatteren André Breton formulerte programmet i det Første og Andre surrealistiske manifest i årene omkring 1930. Han mente at alle kunstneriske uttrykk blir skapt i underbevisste og instinktive opplevelser som i drømmenes verden. Kunstneren skulle, med intellektets hjelp, skape en syntese av drøm og virkelighet, av bevissthet og ubevisshet. Her har jeg støttet meg til http://www.snl.no sin vidunderlige verden, fordi jeg ikke har lest Bretons litterære verk. Kunstretningene påvirker jo hverandre, og Breton skrev også om billedkunsten i Le Surréalisme et la peinture (1928).

Foundation Maeght i St Paul de Vance, og utstillingen Joan Miró. Au-delà de la peinture. Foto fra utstillingen Siri Wolland.
Foundation Maeght i St Paul de Vence, og utstillingen Joan Miró. Au-delà de la peinture. Foto fra utstillingen Siri Wolland.

Det er nemlig en stor Miró-utstilling på museet og galleriet Fondation Maeght i St Paul de Vence i Frankrike for tiden. Utstillingen heter Joan Miró. Au-delà de la painture, og står fram til 17.november 2019. Tittelen betyr mer enn maleriet, eller utover maleriet. Miró brukte mange teknikker og materialer. Guache, oljepasteller, blekk på papir også avispapir, kobberplater, oljemaling, blyant, akvarell, lakk og grafikk også etter hvert.

Foundation Maeght i St Paul de Vance, og utstillingen Joan Miró. Au-delà de la peinture. Foto fra utstillingen Siri Wolland.
Foundation Maeght i St Paul de Vence, og utstillingen Joan Miró. Au-delà de la peinture. Foto fra utstillingen Siri Wolland.

Det kan være nyttig å ha med seg litt kunsthistorie når man skal på en slik retrospektiv utstilling. Hvordan var kunsten i Europa før denne epoken? Hva var foranledningen til surrealismen? Her kan vi bruke mange -ismer, og hver epoke eller retning ville bryte med den forrige. Realisme, impresjonisme, symbolisme, funksjonalisme, det er klart surrealismen fant et innsmett her. Dersom man skulle se på kunsten bare med dagens øyne, ville den kanskje ikke være så banebrytende. Historien er viktig. For surrealismen var banebrytende og den surrealistiske kunsten har hatt stor påvirkning på nyere moderne kunst.

 

Foundation Maeght i St Paul de Vance, og utstillingen Joan Miró. Au-delà de la peinture. Foto fra utstillingen Siri Wolland.
Foundation Maeght i St Paul de Vence, og utstillingen Joan Miró. Au-delà de la peinture. Foto fra utstillingen Siri Wolland.

Joan Miró utdannet seg i Barcelona og debuterte i 1918. Han fant som sagt raskt tilhørighet med surrealistene, og fra 1930-tallet laget Miró også surrealistiske skulpturer som han satte sammen av forskjellige bruksgjenstander. Hagen på museet har en hel skulpturpark med moderne og surrealistisk kunst.

-Jeg kan også lage surrealistisk kunst, sa en publikummer på utstillingen. Ja mon det..

Her kan du lese mer.