Fra fotoutstillingen Omatandangole, av Aapo Huhta, i fotogalleriet Vasli Souza.

Fotoutstilling med bilder av Aapo Huhta.

Tekst og foto fra utstillingen Siri Wolland, kunsthistoriker, journalist og fotograf.

Aapo Huhta (1985) er en ung finsk fotograf som på et tidspunkt ville så langt bort fra sitt liv som mulig, og “rømte” til ørkenen i Namibia. Han skriver i utstillingsteksten at dersom han løp fort og langt nok, ville han kunne rømme fra sin fortid og sitt jeg. Huhta ville finne et øde sted, og finne seg selv. I ørkenen i Namibia ble han kjent med uttrykket Omatandangole, som betyr luftspeiling på Oshiwambo-språket. Luftspeiling er et optisk fenomen som oppstår ved at lysstråler bøyes av og lager andre objekter/avstander som ser annerledes ut enn virkeligheten (..) og tolkes av det menneskelige øye subjektivt. Luftspeilingen skjer når varmen er ekstrem høy.

Fra fotoutstillingen Omatandangole, av Aapo Huhta, i fotogalleriet Vasli Souza.

Og det er også navnet på utstillingen hos det ganske nye fotogalleriet Vasli Souza på Damplassen i Oslo.

Norske Rasmus Vasli og braslilianske Marcio Souza opprettet et fotogalleri i Malmø etter endt fotostudier i London. Noen år senere flyttet de galleriet til Oslo og Damplass. Som et friskt pust entrer de kunstscenen med ung samtidsfotografi!

Gallerist og kurator Rasmus Vasli. Fra fotoutstillingen Omatandangole, av Aapo Huhta, i fotogalleriet Vasli Souza.
Gallerist og kurator Rasmus Vasli. Fra fotoutstillingen Omatandangole, av Aapo Huhta, i fotogalleriet Vasli Souza.

Galleriet bestreber seg på å vise det beste i moderne fotografi, med en spesiell interesse for prosjekter som har en rar eller humoristisk tilnærming til fotografiet.

Aapo Huhta er slik sett en god representant. Fotografiene forteller litt rare, underfundige historier.  Ganske humoristiske er de også!

Jeg har ofte snakket med Rasmus Vasli om hvordan han plukker ut bildene til utstillinger, og hvordan han kommer fram til plasseringen og monteringen av utstillingene. Han forteller at det er i et tett samarbeid med fotografen at bildene blir valgt ut og monteringen skjer, og presentasjonen er ofte intuitiv.

Det funker.

Fotogalleri Vasli Souza på Damplass.
06.12.20-03.01.21