Tekst og foto fra utstillingen, Siri Wolland, kunsthistoriker, journalist og fotograf.

Stortinget eier over 800 kunstverk. Kunstsamlingen har malerier, grafiske blad, skulpturer, kunsthåndverk og installasjoner. Noen verk kjenner du helt sikkert.

Det var naturlig at eidsvollsmennene fikk sine portretter malt etter at Norges grunnlov ble utformet på Eidsvoll, og disse portrettene er det første verkene i samlingen. Siden har samlingen utvidet seg jevnt og trutt gjennom gaver og bestillingsverk. Kunstverkene forteller om Stortinget, kunsten, historien og politikken gjennom mer enn 150 år.

-Selvfølgelig har Stortinget en stor kunstsamling, tenkte jeg da jeg så monterne som er plassert utenfor på Eidsvolls plass. Stortinget har vært så kreative at de har en liten utstilling om sin kunstsamling utenfor. -Jeg har bare ikke tenkt over at omfanget kan være interessant av mange grunner. Store verk over historiske og nasjonale begivenheter var forventet. Politisk satire og karikatur fra 60-70 tallet var et morsomt gjensyn og Kjartan Slettemarks «Nixon Visions» fra 1971 er kostelig. Og nyere verk som overrasket, har fått plass i samlingen.

Så nå når menneskemengder skal unngås og Oslos byliv er stengt, kan jeg anbefale en liten bytur likevel.  

Politikkens kunst,
Stortingets kunstsamling kan også sees her:
https://www.stortinget.no/no/Stortinget-og-demokratiet/Galleri/nettgalleri/om-stortingets-kunstsamling/