Tekst og foto; Siri Wolland, kunsthistoriker, journalist og fotograf.

Kulturbygda Vågå har mange godt bevarte hus, loft og gårdsanlegg fra svunne tider. Bygda har tradisjonsrik byggeskikk og levende håndverkstradisjoner. Vågå er den kommunen som har flest freda bygg i landet, og det sier noe om kulturarvsinteressen her. I tillegg til folkemusikk og matglede, har bygda også et stort kunstgalleri, Ullinsvin Galleri, som åpnet i 2019 med fotograf Morten Krogvolds utstilling «Stille lys». Fotograf Krogvold har arrangert fotografiske workshops i bygda i snart en mannsalder.

Aktuelt nå er utstillingene «Homo Gudbrandalus» av Anna Marie Sigmond Gudmundsdottir, «Vevkunst i møte med måleri» ved Rakel Onsum Berg og Trygve Haakenstad og «Hamsunfantasier» en kollektivutstilling bestående av 26 forskjellige kunstnere og deres 80 kunstverk inspirert av Knut Hamsuns forfatterskap. Utstillingen er arrangert og kuratert av Kristin Jordfald og KulturKonsept.  

Åpningen ble holdt i strålende solskinn og feststemningen var høy blant publikum. Endelig en kulturbegivenhet!

Sommernettene i Vågå er magiske. Morten Krogvolds workshop (nr 2) gikk av stabelen på samme tid, og nattfotografering skulle utforskes. Oppgaven «Ensomme er vi» ble løst slik av undertegnede.

Denne sommeren vil for mange bli en feriesommer i eget land. Et besøk i Vågå og omegn kan anbefales på det varmeste!

Les mer om Ullinsvin her.