og curatorenes gode grep!

Tekst og foto fra utstillingen, Siri Wolland, kunsthistoriker, journalist og fotograf.

Lillehammer kunstmuseum har den ultimate sommerutstillingen når de stiller ut danske Anna Anchers over 200 verk.
Anna Ancher (1859-1935) var sentral i kunstnerkolonien, de såkalte Skagenmalerne, som malte lyset og de svale danske sommermotivene. Mange norske malere søkte seg også hit av mange grunner, men særlig ville de la seg inspirere av lyset og solrefleksene. Kunstmuseet skriver at de vil heve Anna Anchers kunstnerskap utover “Skagenmalernes” tradisjon, fordi hun også malte i tidens nye uttrykk og gjennombrudd, nemlig naturalismen. Hun var opptatt av det religiøse og kvinners liv og arbeid.

Maleriene er utsøkte, men overraskende små. Bildene henger ikke kronologisk, men inndelt i temaer. Og takk til curatoren(e) som overrasket mest. Maleriene og utstillingen kunne fort ha blitt litt kjedelig, men inndeling av vegger, farger og temaer driver betrakteren gjennom utstillingen på en fortreffelig måte! Og all kunsten kommer til sin rett, og det yter Anna Ancher all rettferdighet. Dette blir, om ikke det allerede er, et av sommerens fineste kunstbesøk!

Les mer om utstillingen her.