-Inspirational Local and Native Caribbean Art!
Looking at Art from my Nordic Perspective.                                               

Tekst og foto Siri Wolland, kunsthistoriker, journalist og fotograf.

Blad på stranden
Karibisk farge-eksplosjon

Kort om prosjektet og konseptet:

Som kunsthistoriker, journalist og fotograf (formidler/kunstner/forfatter/globetrotter/etc) har jeg funnet et livsprosjekt, som kan rigges stort eller lite, og som rommer alle mine ferdigheter og interesser.

Jeg vil i dette prosjektet undersøke og vise kunsten fra Karibia, med utgangspunkt i Martinique. Hele Karibia består av søramerindiansk-, afrikansk- og europeisk-påvirket kunst og kultur, i tillegg til tropisk klima og vær. Jeg vil undersøke og reflektere over den lokale kunsten og se likheter og forskjeller opp mot de ulike historiske tidsepokene, hendelser og hvilken rolle det tropiske klima spiller for kunsten. Og høre hva kunstnerne selv forteller om sin kunst i dag, hvordan og hva som påvirker dem.

Prosjektet eller konseptet har kunsthistorisk og dokumentarisk side i tillegg til den kunstfaglige. Prosjektet er viktig fordi kunst er uttrykk for hvem vi er, og kunst er en skapende kraft i samfunnet. Kunst er viktig for økt forståelse og toleranse mellom mennesker, og jeg mener at ny kunnskap og spennende opplevelser gir inspirasjon og glede for både utøvere og publikum. 

Gjennom dialog vil prosjektet være innovativt og bidra til verdiskaping som opplevd verdi for publikum og målgruppene, i min kreative næring. Det som kjennetegner dialogen er aktiv lytting, åpenhet, mangfold, mening, kreativitet, læring, etikk, og samskaping, og prosjektet er åndsverkbasert. Opplevelsen av historiene, bildene, kunstuttrykkene er bærende og prosjektet er bærekraftig, innovativt og fungerer internasjonalt. Språk og resonans er viktig. Prosjektet er på norsk, fransk og engelsk.

Den karibiske kunsten består av indiansk påvirkning fra Arawak og Taino-stammene som bodde på øyene og som kom fra Latin-Amerikas fastland for ca 2000 år f.kr. På øya Dominica lever det fortsatt direkte etterkommere og kunsttradisjonene holdes i live.

Tegn og figurer inspirert fra tidlig Arawak-periode

Italiensk/spanske Christoffer Columbus kom til Martinique i 1498, men franskmennene gjorde øya til sin koloni i 1635.

Afrikanskinspirert kunst og påvirkningen fra slavehandelen og tiden fra 1600-tallet og framover, er stor. Europeisk påvirkning, det vil si fra fransk, engelsk, nederlandsk og spansk okkupasjon og kolonitid, er fremtredende. Jeg vil også undersøke hvordan det tropiske klima påvirker kunsten.

I tillegg kommer tematisk motiv og innhold i kunsten som kan være interessant å studere, og som kan skille eller forene vestlig og karibisk kunst. Temaer og motiv om for eksempel hverdagsliv, levd liv, klima/miljø, arkitektur, landskap, flora, fauna, abstrakt, figurativt innhold kan undersøkes. Min egen kunst vil påvirkes.

Martinique er et fransk oversjøisk departement som det heter og dermed er Martinique medlem i EU, og euroen er valuta.

Det første som skjer i tilknytning til Art Fusion prosjektet mitt er en utstilling i det kunstnerdrevne galleriet Un Oeuf, une Station Culturelle i hovedstaden Fort de France. Etter å ha vist mine norske bilder i Nordic Noir-sjangeren ville kurator og kunstnerisk leder Frédérique Leplingard gi meg en utfordring. Jeg skulle fotografere karibiske motiver i den samme svarthvite sjangeren Nordic Noir, for slik å lage en utstilling. Lørdag 26.februar skjer det.

Nordic Noir er egentlig en typisk scandinavisk litteratur og særlig krim-sjanger, som er ganske mørk og introvert. Sjangeren er vanlig i film og TV-serier også, der helten er sliten og tynget av egne utfordringer. Typisk trekk er en realistisk stil, dialogen er enkel og direkte og har få klisjeer og metaforer, og har en viss mørk humor. Den har skjulte strømninger og budskap man kan tolke.

Slik kan fotografier i sjangeren også virke og tolkes inn i Nordic Noir.

Le Diamant, byen med den diamantformede klippen uti havet, til venstre i bildet.

Vi bor i denne tiden på Martinique, i den lille byen Le Diamant. Byen ligger sør vest for hovedstaden Forte de France, og har en særegen klippe ut i havet som ligner en diamant. Derav navnet. Vi hører havet og bølgene som slår inn mot stranden. De tropiske regnskyllene kommer ofte, men varmen holder seg ganske jevnt på 28-30 grader, nå midtvinters. Jeg har møter med forskjellige kunstnere og kunstnergrupper, og får lov å være med dem og arbeide.

Det vil komme mange eksempler og resultater av disse kunstnermøtene etter hvert.

Ja og utstillingen da, vernissage, foredrag og workshops blir det fra lørdag 26.februar.

Bildene ligger klare.
Kreativ leder Frédérique Leplingard og fotografen