Karneval på Martinique

Tekst og foto Siri Wolland, kunsthistoriker, fotograf og journalist.

Helt ærlig. Å kle seg ut er ikke spesielt morsomt synes jeg personlig. Så da mannen min Tom og jeg skulle få være med på karneval-vorspiel og forberedelser sammen med kjernen av kunstnere i galleriet Un Oeuf på Martinique, prøvde jeg forsiktig å si at vi behøvde kanskje ikke å kle oss ut? Vi er jo turister..

Mardi Gras!

Forskrekket så de på oss, og sa ettertrykkelig at joda her skal alle kle seg ut! Vi ble sendt ut til nærmeste utkledningsbutikk for å handle. Det er nemlig mange slike butikker her i karnevalstiden. Selv om søndagen egentlig er fritt valg av kostyme, er det forventet at mennene også på karnevalets første dag helst skal kle seg ut som kvinner. Flere i gruppa uttrykte forventninger til at Tom skulle ta på seg tutu-skjørt, fiskenettstrømper og leggings (som om det er typiske kvinneinspirerte plagg..). Men det ville blitt for mye for en trinn, middelaldrende, blek mann fra Norge. Det er veldig varmt så mange klesplagg er ikke nødvendig, og han ble tilgitt siden han er en førstereis karnevaldeltager der han til slutt sto i hvit glitrende t-skjorte, englevinger og fjærboa.
For ordens skyld så ble jeg en rosa kanintype. (ps. karneval er kjempemoro!)

Det er uklart når karnevalet begynner. Paraden starter når nok mennesker samler seg rundt de forskjellige trommeslager-laugene kanskje ved 15-16-17 tiden. Det er mange grupperinger og de forskjellige togene går forbi hverandre i gatekryssene, og lager en slags glidelåskjøring, og konkurrerer om hvem som samler flest folk og som har den beste rytme-seksjonen.  Disse tromme-slagerne er fantastiske. Og folk synger ganske grove protestsanger. Det er tid for å protestere, ironisere, og drive gjøn med myndighetene. Temaer og forhold omkring sex og kjønn er naturlige ingredienser i karnevalet.

Karneval er en fest før fasten, før påske. Store norske leksikon forteller at det var pave Gregor den store (f.540-604) som innførte at fasten skulle starte på askeonsdag. Han og andre geistelige var bekymret over den utagerende karnevalsfeiringen som innebar at folke kledte seg ut som dyr, at menn kledte seg ut som kvinner, og at fråtsingen ingen ende ville ta, så derfor måtte festlighetene være avsluttet før fasten og botsøvelsene kunne begynne. En ren religiøs skadebegrensning altså.

Alle religiøse lederne er samlet.

Det har visst vært tilløp til karnevallignende feiring før katolisismen. Det var rollebytte, maskerade, og opptog i fruktbarhetsritualer blant annet i romertiden. Ellers er det interessant at karnevalsfeiringen er forskjellig fra sted til sted.  Rio de Janeiro har store påkostede parader med vanvittige kostymer og knivskarp konkurranse mellom samba-skolene. I Europa er maskeradeballet i Venezia storslagent, det er også karnevalet i belgiske Binche, og karnevalet i Nice har eksistert siden 1200-tallet. Folk latterliggjorde det høytidelige og hellige, og myndigheter og autoriteter fikk, og får enn i dag, folkets hjertelige meninger innpakket i kostymer og rekvisita. Til og med kongen kunne bli gjort narr av! Alt var lov!

Karnevalet på Martinique er i gang. Det er en familiedag og alle er med.

Mandag skal menn kle seg som kvinner og kvinner som menn. Det vil si at kvinner har smokinglignende kostyme, og mennene er i variasjoner av tutu-skjørt. Inspirasjonen er Marriage Burlesque. Fete-tirsdag, eller Mardi Gras er alle i djevelsk røde og svarte kostymer. Et klart høydepunkt. På Askeonsdag eller Mercredi des Cendres, er karnevalet viet til døden.

På grunn av pandemien, restriksjoner og alle forbud har parader vært umulig de siste 2 årene. Men nå er endelig karnevalsfeiringen åpnet litt opp og paradene får arrangeres, nesten som vanlig, men ikke helt.

Det er yrende folkeliv og en fantastisk folkefest, og det er en ære for oss å få lov til å delta! Karnevalet her på Martinique har mange spennende tradisjoner fra afrikansk kultur, opprør mot slave-tiden og med påvirkning og protester mot fransk politikk og kultur. Covid og Putin fikk også gjennomgå!!

Kunsten ligger i avtrykket! Folk fra Martinique lager fantastiske avtrykk, på seg selv og på sine omgivelser!

Fra karnevalet på Martinique 2022.