Tekst og foto, Siri Wolland, kunsthistoriker, fotograf og journalist.

Village de la Poterie.

Le Village de la Poterie ligger i Les Trois Îlets på Martinique. Mange kunstnere har samlet seg her for å kunne utføre sin kunst, drive sin produksjon og butikk. Det har vært keramikk og teglproduksjon her siden 1783, og dermed er dette et av de eldste virksomhetene på Martinique.

Stedet ligger på et tidligere jesuittkloster etablert på slutten av 1600-tallet. Village de la Poterie har hele tiden hatt industri og produksjon av materialer for konstruksjon i tillegg til håndverk av terrakotta. Murstein, fliser, takstein og etter hvert skulptur og keramikk. De har kombinert produksjon og håndverk, og etter hvert ble byggene i landsbyen åpnet for utsalg og handel.

I dag har Village de la Poterie mange gamle verksteder og autentiske kreolske hus som kunstnerne har flyttet inn i. Her er håndverkere, keramikere og butikker, samt et av de eldste teglverkene i Frankrike. Kulturminnene er vel tatt hånd om og er i bruk. Det er også smykkekunstnere her, såpeproduksjon, kafeer, kunstmalere, krydder- og matoljeproduksjon, klesbutikker, yoga, havmuseum og mer til. Et yrende kunstnerliv.

Tom og jeg ville gjerne gå på keramikkurs for å lage skulpturer. Franske Flo Bonnevie har slike kurs. Kom på lørdag sa hun, og dermed var vi i gang. Kurset hadde to deltagere akkurat da, men det kom flere elever neste gang, og undervisningen egnet seg både for nybegynner og øvet. Perfekt for oss.

Florence Bonnevie-Raguenel er fra Bordeaux i Frankrike, og i november i fjor kom hun hit til Village for å drive sin butikk og sin kunst. Hun er keramiker og maler. Etter fylte 60 må mange rett og slett ta et lite oppgjør med seg selv for å sørge for at man gjør det som er mest verdifullt i de siste 10 yrkesaktive årene av sitt liv. Man må selvfølgelig vurdere pensjonspoeng også, men viktigst er å holde på med noe som gir mening i livet. Slik var det for Flo også, og dermed er hun her. Veldig bra for oss.

Våre skulpturer har gjennomgått alle stadier, fra å kladde på, så forming av silhuett, uthuling er viktig, til detaljer og sluttføring av skulpturen! Tom laget en fisk med et ansikt, som Flo mente var et selvportrett. Veldig god ide og kjempemorsomt for Tom å lage. Jeg laget en kvinnetorso i en mer klassisk sjanger.

Fisken til Tom. Et selvportrett?

Vi er blitt godt kjent i denne landsbyen og med kunstnerne som holder til her. Noen dukker opp igjen i Cultura Notes.

Ps.
«Poterie» på fransk heter pottemaker på norsk. Noen kaller seg fortsatt pottemaker i Norge, men keramiker er mer vanlig.

www.poterie-village.fr

http://www.pinceaux-et-mirettes.sitew.fr/