Før bybrannen i 1904 var Ålesund en tradisjonell norsk fiskerby, preget av trearkitektur. Nå er byen mest kjent for jugendstilen. Men hvis du vet hvor du skal gå, kan du få et lite glimt av den byen Ålesund en gang var.

Ålesund 9
Holmbua fra 1861 er i dag fiskerimuseum.

Da Ålesund brant lørdag 23. januar 1904, ble over ti tusen mennesker husløse. 850 hus gikk med i brannen, det vil si så godt som hele bysentrum. Trehusene ble erstattet av murbygninger i den topp moderne jugendstilen.

Ålesund 7
Slike bilder er vi vant til å se fra Ålesund. Men nå skal vi gå forbi Jugendstilsenteret.

Fortsetter du litt lenger ut på Aspøya (ta til høyre etter Jugendstilsenteret), befinner du deg plutselig på Molovegen. Molovegen er byens eldste gate og den eneste gata i Ålesund som ikke brant. Her kan du rusle rundt og oppleve en litt annen side av byen.

I 1999 ble Molja og Molovegen valgt som Ålesund kommunes Tusenårssted. Noe av grunnen til at Molovegen ble valgt er at den viser hvordan byen var før bybrannen i 1904.  Molovegen går fra Brunholmgata til Fjordgata, og her har det vært bebyggelse siden 1840-og 1850-åra. I Molovegen var det blant annet produksjon av tønner, tran, saltfisk og klippfisk.

Ålesund 15
Trankokeriet antikk er en sjøbod som har blitt til en brukthandel. Her kan du handle antikviteter, drikke espresso og spise kake.

De siste årene har denne delen av byen blitt gjenoppdaget. Mange av husene har blitt renovert og fylt med nye typer produksjon. I Molovegen finner du  Trankokeriet antikk, Ingrids glassverksted, Fiskerimuseet og Teaterfabrikken. I desember er det julegate her.

Moloen Molja (eller Moljå, som du også kan høre den bli kalt), med fyrtårnet utpå, er bygd på 1850-tallet.

Ålesund 8
Molja fyr står ytterst på moloen ved innseilingen til Ålesund. Den nye bebyggelsen på Skansekaia kan skimtes til høyre i bildet.

Tro det eller ei, men Molja fyr er byens minste og mest romantiske hotellrom!  “Rom 47” har både soverom og bad!

På den andre siden av bysentrum finnes det et hus til som ikke brant den 23. januar 1904. Det er Walde-huset i Grensegata 2 på Nørvøya.

Ålesund 21
Walde-huset i grått ålesundsvær.

Huset er fra ca. 1870. Historien sier at Anders Nord, som bodde her, skal ha fått besøk av en engel dagen før brannen. Engelen lovte at huset skulle bli spart. Anders Nord nektet å forlate huset under brannen, og huset sto uskadd igjen mens alle de andre husene i bydelen brant ned til grunnen.

Pinsekirka Filadelfia i Ålesund overtok huset i 2012. De har restaurert “Mirakelhuset”, som nå er museum og kafé. Her kan du få god kaffi, spesialiteten «Walde-kake»,  og omvisning – litt utenfor cruiseturistenes vanlige løype. Anbefales!

Her kan du lese mer om “Mirakelhuset”

Tekst og bilder: Turid Årsheim

Kilder:
Ålesund kommunes nettsider
Visit Ålesunds nettsider
Wikipedia