dovre2
Dovrefjell  foto:Siri Wolland

Høsten er vakker på fjellet med alle nyanser av rød- og gulfarger. Lyset er vakkert og luften skarp. Noen liker å ha en spesiell grunn for å ferdes i fjellet, og på Dovre finnes flere hundre. Moskus altså. Moskusflokkene vandrer, men befinner seg gjerne i lavere strøk nå på grunn av de saftige beiteforholdene der på denne tida. Jeg skal på moskussafari. Men først vil jeg se på utsikten.

viewpointsnohettadiephotodesigner_1
Foto: viewpoint Snøhetta @diephotodesigner

Vi kom til Hjerkinn litt sent på ettermiddagen, fant skiltet som pekte oss i riktig retning, og vi trasket opp den 1,5 kilometer lange bakken til Snøhetta Viewpoint. Vi fikk et fantastisk skue over fjellet Snøhetta som rager 2286 meter over havet.

Snøhetta er det høyeste fjellet i Norge utenfor Jotunheimen. Stortoppen er nummer 24 på en liste over Norges høyeste fjell. Viewpoint Snøhetta er en utsiktspaviljong på Tverrfjellet 1220 m.o.h. med fantastisk utsikt. Bygget er tegnet av arkitektkontoret Snøhetta, og ble åpnet i 2011. Det har blitt en arkitektonisk perle som har fått flere internasjonale arkitektpriser. Det nyskapende bygget er oppført i tre, stål og glass, og passer inn i dette majestetiske landskapet.

Dovre har hatt en viktig posisjon i Norges historie og nasjonale bevissthet, der Dovrefjell representerer det evige, uforanderlige, trygge og solide. I norsk eventyrtradisjon representerer Dovre det eldgamle og trolske.

gaze
Foto: Siri Wolland

Ganske standhaftig, eldgammel og trolsk er moskusen også. Moskusfe heter på latin Ovibos moschatus og ser ut som en bøffel. Den har lang tykk brun pels og hannen har en sterk musklignende duft. Dyrene har mer til felles med sauer og geiter enn med storfe, og slett ikke bøffel, men hannen kalles okse og hunnen ku. Begge har lange horn. Det er en mektig opplevelse å se dem i det fri på Dovrefjell.

I 1913 fant arbeiderne som anla jernbanen over Dovrefjell to fossile ryggvirvler fra moskusdyr. Dette førte til idéen om å innføre moskus til Norge fra Grønland, og den første utsettingen ble gjort i 1925-26. Dyra mistrivdes og døde. I 1932 gjorde polarforskeren Adolf Hoel et forsøk med import av 10 moskus til Dovrefjell. Denne stammen overlevde fram til 2. verdenskrig, da ble de jaktet på og utryddet.

Den norske stammen i dag består av ca. 300 dyr om sommeren. Selv om moskus hører hjemme på tørr arktisk gresstundra, ser den ut til å klare seg godt på Dovrefjell. Men moskusen er plaget av sykdom, og en del dyr drepes av toget. Og over tid må man regne med innavlsproblemer når opphavet er noen få dyr. Men bestanden forvaltes etter beste evne, uten jakt.

Moskus er sosiale flokkdyr, og de er kjent for å gå i forsvarsformasjon, en rund sirkel med ungene innerst, når de føler seg truet. I dag er det avsatt et kjerneområde på 340 kvadratkilometer i Oppdal, Dovre og Lesja, hvor moskusen skal få utvikle seg mest mulig naturlig. Moskusen benytter hele området.

tre-moskus2
Foto: Siri Wolland

Vi hadde en egen entusiastisk og kunnskapsrik guide på vår moskussafari, og etter 1 ½ kilometer traff vi på den første flokken moskus. Vi holdt god avstand, og gikk en liten omvei rundt flokken. Ca en kilometer videre sto vi ganske nær en ny flokk, som rolig beitet mens de kikket på oss. Vi gikk en mil inn i fjellet og på vei tilbake kom en okse mot oss. Vi stoppet og lot oksen krysse stien. Vi gikk videre, men så bestemte oksen seg for å bli med oss på tur. Ca 100 meter fra oss gikk han parallelt med oss et godt stykke. Han tittet på oss og vi glante på ham selvfølgelig. Vi stoppet, og oksen forsvant. Det var spennende. Å vandre med moskus fikk en ny betydning for meg.

Enige og tro til Dovre faller er den såkalte Eidsvoll-eden fra 1814. Eden ble avlagt som et løfte etter at forhandlingene under Riksforsamlingen på Eidsvoll ble avsluttet i mai 1814. Ifølge Nicolai Wergeland tok representantene hverandre i hendene, og dannet en brorskapskjede og ropte «Enige og troe, indtil Dovre falder!».

moskus6-lett
Foto: Siri Wolland

Dovre faller nok ikke på lenge ennå. Etter så mye frisk luft, mosjon og moskusinntrykk var forsamlingen derimot «falleferdig». God mat og drikke får man flere steder i Dovreområdet, og en slik helgetur kan anbefales på det varmeste.

Tekst og foto: Siri Wolland

Tips:
Turgåere anbefales å holde en avstand på minst 200 meter til disse dyrene og
Viewpoint Snøhetta har åpent ut oktober.
Hjerkinn fjellstue

Kilder
Ut.no
fra Wikipedia
Fra Miljøstatus
Fra Norsk Villreinsenter
Evig og tro til Dovre faller
om Moskus