Fotoutstilling på Shoot Gallery.

Shoot Gallery. Foto: Siri Wolland
Shoot Gallery. Foto: Siri Wolland

All ære til den som starter fotogalleri! Fotograf og gallerieier Helene Gulaker Hansen startet høsten 2013 opp det første rene kommersielle fotogalleriet i Oslo, og har nylig flyttet galleriet til Barcode.

Tekst og foto: Siri Wolland. Kunsthistoriker og fotograf.

Det er etablerte norske fotografer vi møter her, med Tom Sandberg, Per Maning og Dag Alveng i spissen. Anne Senstad har base i New York, og er kanskje ny for noen, men video som uttrykksform er ikke nytt. Den spesialkomponerte musikken er bærende i hennes video; The Vanity of Vanities All is Vanity, synes jeg. Franske Éric Antoine representerer kanskje Paris-delen i tittelen på utstillingen, og det var et hyggelig møte.

Éric Antoine, 2015, Ambrotypi. Foto: fra utstillingen. Siri Wolland
Éric Antoine, 2015, Ambrotypi. Foto: fra utstillingen. Siri Wolland

Fotografiene hans er ambrotypier, en gammel fototeknikk med glassplate. Et undereksponert kollodium-negativ virker positivt mot en mørk eller svart bakgrunn. Teknikken ble brukt til portrett-fotografering på sluttet av 1800-tallet. Det er en langsom prosess, i motsetning til dagens superraske digitale fototeknikker. Antoines fotografier er fine og vare, i typisk 1800-talls gråbrune-toner.

Når man ser på fotografier handler det om motivene, temaene, ideen og formidlingen, i tillegg til teknikk, lys, format og uttrykk. Noen fotografier griper deg, de fleste ikke.
Jeg liker det store formatet mange av bildene har på utstillingen, og det krever sitt rom. Fotografiene har god kvalitet. Men bildene er overraskende kjedelige. Tom Sandbergs fotografier representerer en tidsepoke, og hans sky-fascinasjon kjenner man igjen. Ganske stillferdig for å si det slik. Damen på bryggen med stumpen bar, er et mer overraskende motiv. Motivet er overraskende på grunn av de uvanlige faktorene som påkledningen utgjør, og det for oss ukjente hun ser etter.

Per Manings kjente sel-bilde er oppsiktsvekkende på grunn av salgsprisen. Dag Alveng er kjent for sine lyse bilder, og bildet hans med selvutløser (selvskudd) er et morsomt gjensyn. De andre fotografiene på utstillingen er anonyme, synes jeg.

Dag Alveng, Skygge av pinne, 2013. Foto: fra utstillingen. Siri Wolland
Dag Alveng, Skygge av pinne, 2013. Foto: fra utstillingen. Siri Wolland

Jeg har en forkjærlighet for fotografier med en god idé eller tanke, og det har bildet «Skygge av pinne» fra 2013, enkelt nok. Den retteste pinne blir skeiv og rar i skyggen på veggen. Så enkelt, og så underfundig.

Utstillingen Oslo + Paris står til 18.desember.