Arkitektur i Roma

Tekst og foto: Siri Wolland, kunsthistoriker og fotograf.
På tur med Riksantikvaren. 

Barokkirken Chiesa de San Rocco kaster skygge på Ara Pacis museet i Roma. Arkitekt Richard Meier. Foto: Siri Wolland
Barokkirken Chiesa di San Rocco kaster skygge på Ara Pacis museet i Roma. Arkitekt Richard Meier. Foto: Siri Wolland

Det ligger et hvitt og moderne hus ved Tiberns bredder i Roma. Ara Pacis museet er et nytt bygg over et antikt alter. Hvis vi skal sammenligne med noe her hjemme, må det bli vernebygget over domkirkeruinene på Hamar. Men det virker ikke helt rettferdig..

Dette ganske nye museet er tegnet av arkitekten Richard Meier, og åpnet våren 2006. Bygget er kontroversielt og har vært endel kritisert. På et tidspunkt hadde en borgermesterkandidat riving av museet som sitt valgløfte. Museet står ennå.

Som ikke-arkitekt synes jeg at de fleste nye bygg i Roma sentrum føyer seg pent inn i byens opprinnelige høyder, struktur og byrom. Høyhusene er lagt utenfor bykjernen. Når jeg tenker på at byen har vokst og utviklet seg gjennom alle tider og epoker, har romersk byutvikling vært tro mot konseptet. Jeg vet at de fleste påbygg og endringer gjennom tidene har skapt debatt og kritikk, men Roma er gjenkjennbar. Byen har turt å gjøre endringer i alle tidsepoker, som vi kan se og sette pris på i dag. Roma er full av herlige historier om alt fra herskesyke keisere for tusenvis av år siden til stormannsgale Il Duce, og andre vanvittige mer moderne statsministre som har regjert i denne byen og landet forøvrig selvfølgelig. Roma har alt.

alteret-inni2
Alteret. På innsiden av Ara Pacis museet i Roma. (Arkitekt Richard Meier). Foto: Siri Wolland

Ara Pacis er egentlig et 2000 år gammelt fredsalter dedikert til den romerske fredsguden PAX, som ble brukt til ofringer underlig nok. Alteret er et fantastisk romersk mesterverk fra Keiser Augustus (63 f.Kr–14 e.Kr) sin tid. Augustus var den første romerske keiser. Alteret ble flyttet hit ved Tibern, i 1938. Alteret har fått et moderne bygg over seg som gjør det sakralt. Museumsbygget står fint her ved siden av barokkirken Chiesa di San Rocco og Augustus sitt mausoleum, som en representant for det 21. århundre.

Barokkirken Chiesa di San Rocco og Ara Pacis museet i Roma. Arkitekt Richard Meier. Foto: Siri Wolland
Barokkirken Chiesa di San Rocco og Ara Pacis museet i Roma. (Arkitekt Richard Meier). Foto: Siri Wolland
På innsiden av Ara Pacis museet i Roma. Arkitekt Richard Meier. Foto: Siri Wolland
Alteret, på innsiden av Ara Pacis museet i Roma. (Arkitekt Richard Meier). Foto: Siri Wolland
Barokkengelen på Chiesa Di San Rocco, Roma. Foto:Siri Wolland
Barokkengelen på Chiesa Di San Rocco, Roma. Foto:Siri Wolland
Romas mektige keiserrekke. På innsiden av Ara Pacis museet i Roma. Arkitekt Richard Meier. Foto: Siri Wolland
Romas mektige keiserrekke. På innsiden av Ara Pacis museet i Roma. Arkitekt Richard Meier. Foto: Siri Wolland

Den amerikanske arkitekten Richard Meier (1934) er kjent for sitt rasjonelle design og bruken av hvitfarge. Han ble kjent som én av fem store i New York i 1972, og oppdraget for Getty Centre i Los Angeles i 1984 skapte Meiers verdensberømmelse. Han er spesielt kjent for museale hvite bygninger.
-When I am asked what I believe in, I say that I believe in architecture, skal Richard Meier ha sagt.
Det gjør nok Roma også.

Kilder:

Les mer om Ara Pacis museet i Roma
Les mer på Wikipedia
Les mer om arkitekten