Northumberland er Englands nordligste grevskap, helt på grensen til Skottland. Området er ukjent som reisemål for mange, men vakker natur og mektige kulturminner er en uslåelig kombinasjon.
Tekst: Karen Thommesen
England, med London i spissen, er et enormt populært reisemål. Men Northumberland i nord-øst blir lite besøkt av blant andre nordmenn. Det har ikke alltid vært få nordmenn i Northumberland. I vikingtiden var området plaget av stadige vikingtokt, som resulterte i fatale ødeleggelser av både klostre, slott og borger.

Northumberland er et spennende reisemål, uansett årstid. Lange strender gjør at kultur gjerne kan kombineres med badeliv om sommeren. Men strendene egner seg like godt for turgåere resten av året. Å ta beina fatt kan også anbefales i innlandet.
Hadrians mur
I Northumberland finner man en rekke kjente kulturminner. Romerne startet byggingen av Hadrians mur i år 122. Fremdeles kan man oppleve store deler av det 117 kilometer lange kulturminnet i Northumberland.

Bamburgh
Langs kysten finner vi den historiske hovedstaden Bamburgh, hvor kongen av Northumbria hadde sitt sete før England ble samlet til ett rike. Bamburgh Castle, som er bygget på en basaltklippe, er først nevnt i skriftlige kilder i 547, som sete for kong Ida av Bernicia. Det opprinnelige slottet ble lagt i ruiner av vikinger i år 993. Etter dette bygde normannerne en ny borg på samme sted. Bamburgh forble et viktig strategisk punkt og sentral i flere hendelser i britisk historie i århundrene som fulgte.


Slottet, slik vi ser det i dag, er resultatet av flere eieres påbegynte restaureringsprosjekter på 1800- og 1900-tallet. Da den rike industriherren Lord Armstrong (1810 – 1900) kjøpte slottet, ble det fart i sakene og han fikk gjennomført restaureringsarbeidene. Det er fremdeles Armstrong-familien som eier slottet. I dag er slottet åpent for besøkende og kan vise fram omfattende utstillinger av alt fra gamle rustninger til porselen- og malerisamlinger. Og har du en ekstra romslig lommebok, kan du leie deg et rom eller en leilighet på slottet.

Kristendommens vugge i England
Fra Bamburgh kan du se over til tidevannsøya Lindisfarne (også kjent som Holy Island). Klosteret på Lindisfarne ble grunnlagt av St. Aidan, i ca. år 635. Stedet ble en base for kristningen av det nordlige England, og munkene her var særlig kjent for sine illuminerte manuskripter. Det mest kjente av disse, Lindisfarneevangeliene, er en illustrert utgave av de fire evangeliene. Klosteret ble angrepet av munker så tidlig som i 793. Vikingene stjal da blant annet innbindingen til Lindisfarneevangeliene, som var i edelt metall.

I normannisk tid ble klosteret bygget opp igjen, og var i drift fram til Henrik VIII oppløste det i 1536. Klosteret er i dag en ruin. Stein fra klosteret ble blant annet brukt i byggingen av Lindisfarne slott i 1550-årene. Slottet ble tidlig på 1900-tallet ombygget til ungkarsrede for den velstående Edward Hudson, som brukte stedet når han trengte en pause fra travle London. Jeg var så heldig at jeg sent høsten 2016 fikk besøke slottet på sin siste åpningsdag, før det stengte dørene i tre år grunnet restaureringsarbeider.



Men Lindisfarne byr også på mer enn kloster og slott. En hyggelig landsby med cafeer og overnattingstilbud gjør stedet vel verd et besøk. Lindisfarne er som sagt en tidevannsøy. Forskjellen mellom flo og fjære er stor her, og øya er bare tilgjengelig med bil noen ganske få timer hver dag. Dersom du ikke vil overnatte på øya, må du følge med på klokka for å dra hjem i tide. Skilter ved parkeringsplassen for turister opplyser om siste frist for å forlate øya.


Hygge og handel
Northumberland har mye mer å by på enn jeg kan klare å oppsummere i en artikkel. Hyggelige, små kystbyer som Seahouses, kan med fordel besøkes. Markedsbyen Hexham som ligger sør for elva Tyne, har også en spennende historie. Byen led under sterkt vikingenes plyndringstokt, for deretter å stå midt i krigshandler gjennom en rekke stridigheter mellom engelske og skotske konger. Det er heldigvis langt roligere i Hexham i dag, og byen er kåret til «England’s favourite market town» av leserne i Country Life magazine.
Reise
Hvordan kommer man seg så til Northumberland? Fra Norge er kanskje det enkleste å fly til Newcastle, og så ta tog eller bil derfra. Tør man prøve seg på leiebil, gir det en fleksibilitet som kan anbefales. Her er det utrolig mye å oppleve av kultur, kunst og kulturminner. Utrolig nok tar de veldig godt imot nordmenn på tur – bare legg vikinghjelmen igjen hjemme!

Kilder:
– Wikipedia
– Historic Houses Association
– www.visitnorthumberland.com
– National trust