“I had a farm in Africa, at the foot of the Ngong Hills”. Åpningssetningen i Karen Blixen bok, Den afrikanske farmen fra 1937, er blitt legendarisk.

Tekst og foto: Siri Wolland
– på besøk i Kenya.

Karen Blixen. Foto: http://blixen.dk
Karen Blixen. Foto: http://blixen.dk

Da familien skulle på safari i Kenya i vinter og kom til Nairobi, måtte vi bare dra ut til Karen Blixens farm. Vi hadde alle sett filmen Out of Africa, og blitt betatt av denne modige danske kvinnen fra forrige århundre, med det litt kompliserte kjærlighetslivet.

Karen Blixen var tjuefire år da hun forelsket seg i sin første store kjærlighet baron Hans von Blixen-Finecke, en av tidens mest ettertraktede ungkarer. Karen Blixen var hans tremenning, de hadde samme omgangskrets og var nesten på samme sosiale nivå. Hans var adelig. Karen Blixen var ulykkelig forelsket i Hans, men han gjengjeldte ikke hennes kjærlighet.

Karen Blixen sin farm. Foto: Siri Wolland
Karen Blixen sin farm. Foto: Siri Wolland
Karen Blixen sin farm. Foto: Siri Wolland
Karen Blixen sin farm. Foto: Siri Wolland

Men en ny slags kjærlighet fant hun i Hans’ tvillingbror Bror von Blixen-Finecke. 28 år gammel i 1914, samme dag som hun for første gang ankom Britisk Øst-afrika, eller nå Kenya, giftet hun seg med sin tremenning Bror og ble baronesse Blixen.
Første verdenskrig brøt ut og engelskmenn og tyskere kjempet kamper på østafrikansk grunn. Det blir mangel på både arbeidskraft og materialer på farmene. England innførte i 1917 importforbud mot kaffe, og i tillegg ble området rammet av kvegpest. Årene 1915 og 1918 hadde katastrofale tørkeperioder. Alle farmere i Kenya hadde vanskelige år både under og etter krigen. Bror Blixens drev i tillegg med vanvittige prosjekter og investeringer som førte til kollaps og stor gjeld. Karen og Bror skilles.

I 1918 møtte hun den engelske storviltjegeren Denys Finch Hatton. Dette blir hennes store kjærlighet. Men Hatton styrtet med flyet sitt i mai 1931 i Tsavo-området. Store økonomiske problemer og Hattons død gjorde at Karen forlot Kenya i august 1931. Hun ble tvunget til å oppgi sin høyt elskede farm. Karen vendte hjem til Danmark, såret i kropp og sjel kan man tenke seg. Denys’ død og hennes egen delvis kurerte syfilis fra ekteskapet med Bror hadde tatt hardt på henne. Alt dette som Maryl Streep, Robert Redford og Klaus Maria Brandauer så fenomentalt beskrev i filmen Out of Africa.
«Af ruinerne rejser sig et forfatterskab, men også en tilværelse uden for normen i betydningen mand, børn og borgerligt erhverv, hvilket ikke er uden omkostninger.» står det på Karen Blixen museets hjemmesider.

Etter hjemkomsten fra Afrika begynte hun å skrive for alvor. Hun bodde resten av sitt liv på Rungstedlund, som hun arvet etter sin mor i 1939. Karen von Blixen-Finecke (1885-1962) skrev under pseudonymene Isak Dinesen, Osceola og Pierre Andrézel. Filmene basert på hennes bøker, Mitt Afrika og Babettes gjestebud ble Oscar-belønnet. Hennes barndomshjem i Rungstedlund utenfor København ble åpnet som museum i 1991, og forstaden til Nairobi der Karen Blixen hadde farmen sin, heter i dag «Karen».
Et flott besøk!