Kåre Kivijärvi (1938-1991) ble født i Hammerfest i en kvensk familie. Kvener er av finsk ætt og kvenene er offisielt anerkjent som nasjonal minoritet.

Tekst og foto fra utstillingen: Siri Wolland. Kunsthistoriker og fotograf

Kåre Kivijärvi, Hav, 1986. Foto fra utstillingen: Siri Wolland
Kåre Kivijärvi, Hav, 1986. Foto fra utstillingen: Siri Wolland

Kivijärvi begynte som fotograf på slutten av 1950 årene på et tidspunkt da fotografiet først og fremst var et verktøy for dokumentasjon og informasjon, og han utfordret fotografiets tradisjonelle uttrykk. Kivijärvi eksperimenterte i mørkerommet og han utviklet en grafisk lignende fotografisk stil. Han ble en kontrastens mester. Det er disse bildene som gjør ham interessant synes jeg.

Kåre Kivijärvi, Solon med torsk, 1989. Foto fra utstillingen: Siri Wolland
Kåre Kivijärvi, Solon med torsk, 1989. Foto fra utstillingen: Siri Wolland

Han fotograferer og dokumenterer det harde fiskerlivet om bord på båtene, som er fint i seg selv. Det dokumentariske fotografiet dominerer, men han løfter foto-uttrykket inn i kunsten av og til. Det er interessant. Han beveger seg ofte i gråsonen mellom de to fotosjangre. Særlig kommer hans kunstneriske nerve til syne når alle bildene hans henger side om side på så mange vegger, og at man som betrakter får tid til å se nøye.

Henie Onstad Kunstsenter Foto: Siri Wolland
Henie Onstad Kunstsenter Foto: Siri Wolland

Kivijärvi hadde sterke bånd til det kvenske, men også det samiske folket i nord, og han deltok aktivt i deres kulturliv. Han reiste mye og oppsøkte avsidesliggende steder. Han skrev reportasjer, underfundige tekster og reiseskildringer i tidsskrifter og aviser, særlig i Finnmark. Hans historie, bakgrunn og den fotografiske tidsånden synes jeg er vel så spennende, og jeg tenker Kivijärvi var heldig som fikk jobbe sammen med Per Hovdenakk, tidligere direktør på Henie Onstad Kunstsenter, og som ble en sentral person for Kivijärvis kunstnerskap etterhvert.

På 1960tallet fikk fotografiet en etterlengtet anerkjennelse som kunstform. Kivijärvis bilder ble antatt på Høstutstillingen i 1971, som første fotograf. Kivijärvi fikk gjennom sine reiseskildringer og som foto-esseyist en kunstnerstatus, og han en var en pådriver for etableringen av Forbundet Frie Fotografer (FFF) i 1974.
Han døde 53 år gammel på Kypros.

Dette er en fin utstilling, og den skal stå lenge. Den kan anbefales.

Henie Onstad Kunstsenter
31.mars-4 februar 2018