Jeg liker å ta en søndagstur med kunstopplevelser, og denne gangen gikk turen til Blaafarveværket, ca en times biltur utenfor Oslo. Et nydelig anlegg med aktiviteter for enhver smak. Da får jeg med meg mann, barn og foreldre på familietur. Veldig hyggelig!

August Jacobsen (1868-1955), Rosenbusken, 1907. Foto fra utstillingen: Siri Wolland
August Jacobsen (1868-1955), Rosenbusken, 1907. Foto fra utstillingen: Siri Wolland

Tekst og foto fra utstillingen Siri Wolland, kunsthistoriker og fotograf.

I disse dager markerer utstillingen «Drømmen om en hage» 40 år med kunstutstillinger for et bredt publikum. Utstillingsjubileet presenterer nordiske hager skildret i kunsten, fra midten av 1800-tallet til begynnelsen av 1900-tallet. I Norden har vi til felles de fire årstidene med lyse somre og mørke vintre.

Frants Bøe (1820-1891) Fra bakermester Købkes eiendom, 1843. Foto fra utstillingen: Siri Wolland
Frants Bøe (1820-1891) Fra bakermester Købkes eiendom, 1843. Foto fra utstillingen: Siri Wolland

Hagemaleriet er ikke en egen sjanger, men befinner seg et sted mellom landskapsmaleriet og stilleben. Lys og farger eksploderer i vellyst, og komposisjonene er stilistisk vakre. Motivene er romantiske og ganske filosofiske, når menneskene hviler, nyter og leker i hagene sine. Kunstnerne gjør seg flid med naturalistiske betraktninger av et rikt hverdagsliv. Det er mange fellesnevnere mellom kunstnerne, men også store forskjeller selvfølgelig. Kanskje var det nasjonale kulturelle forskjeller, eller det kunne være individuell tilhørighet og “skoler”. Mange kunstnere i Norden hadde tett kontakt med hverandre, også på sine reiser rundt i Europa, og gjensidig påvirket hverandre.

Helene Schjerfbeck (1862-1946), Linnéor i Skogsbacke, 1886. Foto fra utstillingen: Siri Wolland
Helene Schjerfbeck (1862-1946), Linnéor i Skogsbacke, 1886. Foto fra utstillingen: Siri Wolland
Helene Schjerfbeck (1862-1946), Sjundby Gård, 1927. Foto fra utstillingen: Siri Wolland
Helene Schjerfbeck (1862-1946), Sjundby Gård, 1927. Foto fra utstillingen: Siri Wolland

Flere av kunstnerne på utstillingen er ganske ukjente, uten at det forringer maleriene. Særlig likte jeg de finske malerne. Min alltids favoritt Helene Schjerfbecks malerier er nydelige!

En tur til Blaafarveværket kan anbefales, særlig for dem som er glad i 1800-tallskunst.
Les mer her