Tekst og foto: Siri Wolland, kunsthistoriker og fotograf.

Gatelangs i Havana, Cuba. Foto: Lilli Blomberg
Denne bloggeren gatelangs i Havana, Cuba. Foto: Lilli Blomberg
Gatelangs i Havana, Cuba. Foto: Siri Wolland
Gatelangs i Havana, Cuba. Foto: Siri Wolland

Cuba er en republikk og Karibias største øy. Verken Fidel Castro eller broren Raul er lenger ved makten, for det er nemlig president Miguel Diaz-Canel, og Cuba har etter hvert åpnet opp for flere turister. Landet sliter med en handelsblokade fra USA. Det synes. Det er ikke et skilt, ikke reklameplakater, ikke en internasjonal handelsstand, nesten ikke elektrisk lys om kvelden, og ikke mange varer å få kjøpt, hvis man skulle ville det. Jeg var på et alt for kort besøk i Havana, og ble fullstendig sjarmert av byen, husene, musikken og folkene. Fantastisk!

Gatelangs i Havana, Cuba. Foto: Siri Wolland
Gatelangs i Havana, Cuba. Foto: Siri Wolland
Gatelangs i Havana, Cuba. Foto: Siri Wolland
Gatelangs i Havana, Cuba. Foto: Siri Wolland

Forfallets estetikk gjelder i gamle Havana som også er Verdensarv, der husene med søyler i alle etasjer har falmede valører av engang så friske farger. Dette er et pust fra en svunnen tid som nå står og forfaller. Mange hus er fraflyttet ser det ut som og de er nesten i ruiner. Men husene er fantastisk flotte i sin elendighet. Langs havnepromenaden står utvaskede hus etter alle stormene og tyfonene igjennom mange år. Her samles alle fastboende til kveldspromenade, picknick og dans, og besøkende vil også gjerne være med.

Om kort tid vil helt sikkert denne flotte byen og havnepromenaden gjenoppstå i all sin prakt, når økonomien og handelen med verden kan gjenopptas. Uansett politikk, har dette landet mye og by på.

Jeg nevner ikke historien om Che Guevara, den cubanske revolusjonen eller om hvorfor de klassiske amerikanske bilene er her. Dette er bare et lite google-søk unna om du vil vite mer, eller bedre, du kan jo bare dra dit! Jeg vil hvertfall tilbake!

Gatelangs i Havana, Cuba. Foto: Siri Wolland
Revolusjonsplassen i Havana, Cuba. Foto: Siri Wolland
Gatelangs i Havana, Cuba. Foto: Siri Wolland
Nypusset bil i Havana, Cuba. Foto: Siri Wolland