Whitney Museum, New York. Foto: Siri Wolland.
Whitney Museum, New York. Foto: Siri Wolland.

Tekst og foto fra utstillingen; Siri Wolland, kunsthistoriker og fotograf. 

Det er alltid spennende ting som skjer i New York på kunstfeltet. Selv en regntung dag i slutten av november stoppet ikke utferdstrangen, og et besøk på Whitney Museum gjorde susen!

Whitney Museum of American Art presenterer hele spekteret av det 20. århundre og moderne amerikansk kunst, med et spesielt fokus på verk fra levende kunstnere. Whitney samler, bevarer, tolker og utstiller amerikansk kunst, og samlingen av amerikansk kunst fra 1900-tallet, er museets stolthet.

Whitneys nye bygning, designet av arkitekt Renzo Piano, ligger mellom High Line og Hudson River.  Her er det god plass! Dette nye bygget må virkelig ha økt museets utstillingsrom og for en flott utsikt!

Den amerikanske kunstneren Mary Corse (f. 1945) har utstillingen A Survey in Light, på Whitney Museum.

Mary Corse, "Untitled (Space Plexi + Painted Wood)", 1966, fra utstillingen A Survey in Light, Whitney Museum, New York. Foto fra utstillingen: Siri Wolland.
Mary Corse, “Untitled (Space Plexi + Painted Wood)”, 1966, fra utstillingen A Survey in Light, Whitney Museum, New York. Foto fra utstillingen: Siri Wolland.

Mary Corse var først en abstrakt maler. På 1960-tallet svar hun en av de få kvinnelige kunstnere som var tilknyttet West Coast Light and Space-bevegelsen. Hun delte sin dype fascinasjon for at lyset kunne tjene som både et fag og kunstmateriale. For mens andre i stor grad utviklet sine skulpturelle og miljømessige prosjekter, undersøkte Corse spørsmålet om hvordan lyset kunne uttrykkes på en annen måte gjennom kunsten.

 


Denne utstillingen viser eksperimenter som Corse engasjerte seg i fra rutenett til monokrome studier.  Hun studerte kvantefysikk og hadde komplekse undersøkelser av en rekke materialer, fra fluorescerende lys og plexiglass til metalliske flak, glassmikrosfærer og leire. Utstillingen viser for første gang Corses viktigste arbeidsområder, inkludert hennes tidligformede lærvaser, frittstående skulpturer og lyskroker som hun konstruerte i midten av 1960-tallet. Hun fikk sitt gjennombrudd med White Light maleriene i 1968, og Black Earth-serien som hun startet med etter å ha flyttet i 1970 fra Los Angeles til Topanga Canyon, hvor hun bor og jobber i dag.

 

Mary Corse, "Untitled (Black Light Painting), 1975, fra utstillingen A Survey in Light, Whitney Museum, New York. Foto fra utstillingen: Siri Wolland.
Mary Corse, “Untitled (Black Light Painting), 1975, fra utstillingen A Survey in Light, Whitney Museum, New York. Foto fra utstillingen: Siri Wolland.