JP Mika, Elongi ya bo muana, 2017. Foto fra utstillingen Siri Wolland.
JP Mika, Elongi ya bo muana, 2017. Foto fra utstillingen Siri Wolland.
JP Mika, Elongi ya bo muana, 2017. Foto fra utstillingen Siri Wolland.
JP Mika, Elongi ya bo muana, 2017. Foto fra utstillingen Siri Wolland.


Tekst og foto fra utstillingen, Siri Wolland, kunsthistoriker og fotograf.

Astrup Fearnley Museet og avtroppende direktør Gunnar B. Kvaran har laget en utstillingsserie som har utforsket kunstscenen i forskjellige land og kontinenter. Målet har vært å vise mangfoldet i kunsten. Det har vært vist kunst fra USA, Brasil, India, Kina og Europa. Når er turen kommet til Afrika.  Og for en herlig humor og sprelskhet som dominerer i den afrikanske kunsten!

Chéri Samba, J`aime la couleur, Foto fra utstillingen Siri Wolland.
Chéri Samba, J`aime la couleur, Foto fra utstillingen Siri Wolland.

Kunsten er også politisk, men i all hovedsak kommentarer på temaer som ikke er preget av nød og med et humoristisk skråblikk. Afrika består av 54 land. Oppdraget med å finne kunst som skulle representere «Afrikansk kunst» ble gitt til den franske kuratoren André Magnin som har 35 års erfaring med afrikansk kunst. 17 kunstnere ble valgt ut og invitert til Oslo, og kunstnerne er fra 7 afrikanske land. De er ulike i alder og uttrykk, og gir et spennende blikk på Afrika, som vi kanskje ikke kjenner så godt.

Billie Zangewa, Disarming mars, 2010. Foto fra utstillingen Siri Wolland.
Billie Zangewa, Disarming mars, 2010. Foto fra utstillingen Siri Wolland.

Den malawiske kunstnere Billie Zangewa har laget et broderi-uttrykk som hun har revet bort deler av.  Så da gjenstår bare noen deler av historien..

Romuald Hazoumè fra Benin har laget ansikter som masker av plastkanner, med hva vi kan tro har et tradisjonelt uttrykk.  Det er både imponerende og humoristisk. Plastkanner spiller en rolle i kunsten.

Ellers ble jeg veldig begeistret for Amadou Sanogo og hans repeterende mønstre og avgrensede felt i portrettene.

31.01.20 – 17.05.20 på Astrup Fearnley Museet
Kurator André Magnin.