Av Siri Wolland, kunsthistoriker, journalist og fotograf, i Pompeii, Italia.

Det føles litt høytidelig å gå på de steinlagte gatene i den berømte italienske byen Pompeii som ble dekket av aske etter vulkanutbruddet i år 79. Byen er overraskende stor der den ligger ved foten av vulkanen Vesuv rett sør for Napoli. Arkeologene har gravd ut de vestlige delene av byen og spennende utgravninger gjenstår i øst. Etter at byen ble gjenoppdaget i 1748 har mange arkeologiske utgravings-metoder vært prøvd, og funnene ligger på arkeologisk museum i Napoli. Mange historier og skatter venter på oss også der. 

Gateløpene er nøye konstruert. Gatedekket er konkav slik at vann, dyreavføring og annet skit og lort tas av strømmen på hver side av gaten og ned i kloakken. Vannrør laget av bly fordeler drikkevann gjennom byen, og man kunne kontrollere forbruket ved tørke. Fortauet hindret søl fra veien og fotgjenger-steiner fikk folk tørrskodd over veien. Offentlig bad, med kaldt og varmt vann, samt dampbad ligger sentralt i byen. Et sinnrikt system.

Fra handelsområdet i Pompeii, med boder, kar og krukker intakt.

Handelsområdet i byen hadde boder, brødovner og digre oppbevaringskrukker og boligområdene hadde fine hus, fontener, basseng, hager, alt dekorert i marmor. Åpne plasser, templer og storslagne bygg ser vi restene av. Fantastisk kunst i form av mosaikkarbeider, fresker, og statuer er bevart.

(Trykk på bildene for å forstørre dem.)


Bordellet (Lupanare) var plassert litt i utkanten, men skilt på husveggene viste vei for nyankomne til byen. Prostitusjon var lovlig og det var slaver som betjente horehuset. Malerier eller fresker på veggene viste menyen slik at språkproblemer ble ryddet av veien.

Et stort amfiteater pryder byen og det var regler for hvor man kunne sitte, men teateret var åpent for alle. Treningsområdet for gladiatorer var plassert her.

Det Pompeii er mest kjent for er de arkeologiske funnene av mennesker som ikke kom seg ut av byen før vulkanutbruddet. De ble umiddelbart drept av gasser og dekket av aske og de ble funnet som frosset fast i en bevegelse eller akkurat der de befant seg i øyeblikket. Veldig fascinerende.

Pompeii hadde i år 79 ca 8-10.000 innbyggere og ca 2000 ble drept. Hele byen ble som forseglet slik at man ca 2000 år etter har fått førstehånds kunnskap om arkitektur, kunst og samfunnsliv i en romersk by fra denne tidsperioden. Det er ganske unikt. Pompeii står selvfølgelig på Unescos verdensarvliste.

Flere reportasjer og fotografier kan du forresten se i neste utgave av kunstmagasinet FEELGOOD i juni 2022.