Tekst og foto Siri Wolland, kunsthistoriker, artfluencer, journalist og fotograf.

Jeg må innrømme at jeg har rynket litt på nesen idet jeg har passert nasjonalmuseet i byggefasen. Store grå massive flater vokste opp og inntok plassen bak Vestbanebygget i hjertet av hovedstaden. Det lignet mer et fengsel enn et blomstrende kunstmuseum. Men jeg synes bygget i dag er veldig flott!

Trykk på bildene for å se dem større.

Alabast-etasjen som skulle pryde toppen av den skiferbelagte førsteetasjen, ble endret til glass, og det er også helt fint. Det kan faktisk hende at man kan glemme at Alabast ville vært fantastisk. Plassen foran museet er større enn jeg kunne forestille meg, og jeg kjente på spenningen idet jeg gikk inn i museet.  

Det er nytt og moderne, og likevel gjenkjennbart. Nydelig bruk av materialer i gulv, vegger og tak i alle rom. Jeg kjente meg stolt og overveldet! Museet er Norge verdig!

Samlingene er utstilt i kronologisk rekkefølge tidsmessig, fra oldtiden og fram til i dag. Det er nydelige farger, montre og belysning, og bruken av lyd, video og annen teknisk formidling er godt pakket inn i rommene. Utstillingsrommene er ikke statiske og kan endres etter behov.

Fin bruk av video i utstillingen.

Museumsdirektør Karin Hindsbo sa i sin tale på pressekonferansen at museet skal gjøre kunsten tilgjengelig for alle. Museet vil tilby ro, refleksjon, inspirasjon og deltagelse. Mennesket står i sentrum og kunsten former samfunnet. Museet skal reflektere samfunnet vi lever i samtidig som den kunsthistoriske kunnskapen og konteksten vil være til stede. Her skal det være utstillinger med kritisk tenking og visuell kompetanse. Det skal være flere veier for publikum til å nå fram til kunstverkene.

Blikk, Glance. 1970. Irma Salo Jæger kunstner, Sigurd Berge komponist, Jan Erik Vold poet.

Karin Hindsbo vil gjøre museet til en viktig møteplass. Museer har stor troverdighet, og må fortsette å være relevant for publikum. Det er en del av samfunnsoppdraget.

Jeg kjente på glede over å ville komme tilbake allerede etter noen få meter. At museet er stort er en ting, men at utstillingene, temaene og historiene må gjenoppdages og nyoppdages er frydefullt!

Norge og Oslo har fått et historisk løft!

Arktitekt; Klaus Schuwerk
Utstillingsarkitekt; Guicciardini & Magni Architetti
Utbygger; Statsbygg.

Les mer på Nasjonalmuseets egne sider