Av Siri Wolland, kunsthistoriker, journalist og fotograf,
publisert i FEELGOOD bokasin 2-2021

En roadmovie er en filmsjanger der hovedrolle-karakterene er på reise. En annerledes reise som gir dem et nytt perspektiv på ting. Road Movie-en er ofte mørk og utforsker spenninger, og stemningen er ofte litt dyster. Der forsvant også likheten med Min roadmovie. Jeg har nemlig vært på en lystig reise i Finnmark, på foto-oppdrag for kultur og reiseliv, Nordnorsk reiseliv og kunstmagasinet FEELGOOD.

Etter hvert er denne påstanden om å være på reise, blitt ganske forslitt fordi alle er jo på reise. Alt man gjør kan være en reise. Det gjøres mange slags reiser. Noen utover og noen innover.

Min reise er konkret i dette tilfelle. Jeg har dessuten vært i Finnmark flere ganger. Min kollega og jeg lander på flyplassen i Lakselv og leiebilen står klar. En hybrid av en bil og jeg er litt urolig. Når vet jeg om jeg kjører el eller på diesel, og tusen andre tekniske spørsmål ramler inn i hodet mitt og avslører at jeg ikke har peiling på bil. Som en jåledame fra Oslo vest (…) blir jeg beroliget av den flirfulle mannen bak skranken. «Bare ring meg hvis du trenger hjelp», sier han. Fantastisk service tenker jeg.

Damene er på vei til Kautokeino. Roadmovien Thelma og Louise fra 1991, regissert av Ridley Scott, handler om Thelma og Louise som etter hvert havner på flukt fra myndighetene etter å ha skutt en voldtektsmann i selvforsvar. Kul film.

Vi tar det helt med ro.

Været kan være så vakkert her nord. Store bomullsskyer seiler over himmelen. Ikke en eneste mygg og bare noen få reinsdyr henger i veikanten. Denne kulturreisen skal gi oss en forståelse og et dypdykk i nordnorsk og særlig samisk kunst. Vi skal treffe interessante folk og kjøre mye bil.

Easy Rider fra 1969 er en typisk Road Movie, der to menn på motorsykkel reiser tvers over USA for å finne «The Real America». Her er det hippie-idealer og 60-tallets motkultur. Peter Fonda og Dennis Hopper har hovedrollene.

Alt kan skje på en reise! Jeg tenker på det, der vi rolig kjører av sted. Ingen biler og ikke mange hus. Jeg liker hus, de forteller sin egen historie. Særlig forlatte hus. Der har noe dødt.. Døden er et interessant tema i grunnen. Tenker ikke så mye om hva som er meningen med livet, men døden. Timene går. Gravplasser er fascinerende fordi folks historier er også begravet her.

Vi kjører innom Karasjok kirkegård. Jeg vil fotografere.

Bonnie og Clyde fra 1967 er en Road Movie jeg husker godt, fordi Warren Beatty var så kjekk og kjærligheten så tragisk. Det måtte gå galt!

Det kunne gått galt for Dante! Den ultimate road trip som kunne ha blitt en roadmovie, er jo Dantes besøk i helvete. Italienske Dante Alighieri var poet på 1300-tallet og skrev La Divina Commedia, et dikt og sang om menneskets reise gjennom livet.
Dante hadde altså gått seg vill i en mørk skog. Han treffer gjenferdet av den romanske poeten Vergil som guider ham gjennom helvete, skjærsilden og videre opp til himmelen, der Dantes elskede Beatrice venter. I løpet av denne reisen, opplever Dante alle sju dødssyndene og alle menneskelige svakheter, og så møter han Lucifer. Diktet og historien er et betydelig verk i verdenslitteraturen. Og litt av en reise.

Tilbake til virkeligheten. Her er min roadmovie-inspirerte fotoserie fra kulturreisen i Finnmark. Den måtte bli mørk..

ps. Trykk på bildet for å gjøre det større.