Av Siri Wolland, kunsthistoriker, journalist og fotograf.

-Kvinner holder samfunnet sammen. Det er kvinner som må løftes fram og æres for den jobben de gjør hver eneste dag. Jeg har den største respekt for kvinner, og mener det er alt for mange faktorer i samfunnet som holder kvinner nede. Musiker, sanger og komponist Doré Sowlo står foran meg en kveld på plassen midt i sentrum av den lille byen Trois Îlets på Martinique. Han er særegen, høy, med rastafletter til livet og barskt utseende. Han forteller om sin oppvekst med mor og bestemor som gjør alt de kan for å skape en trygg tilværelse for Doré og søskene uten særlige midler til rådighet. Mann- og farsfiguren er fraværende, og kampen for tilværelsen er tøff. Livets skole på Martinique på 1980-tallet er utfordrende. Han er ærlig og sårbar og ser innstendig på meg, mens han snakker om kvinners undertrykkelse og kampen for likestilling.   

Doré Sowlo er en kjent musiker på Martinique og lager jazz, blues, soul-karibisk- inspirert musikk sammen med bandet sitt. Jeg hørte musikken og så dem opptre under et arrangement i byen Les Trois Îlets på Martinique, og det grep meg umiddelbart. Fengslende rytmer og groovey sang kan aldri bli feil, men det er noe mer her som jeg ble fascinert av. Det er musikk om livet, for livet, og melankolien er åpenbar. Musikktradisjonene på Martinique er inspirert av afrikanske rytmer og klang, blandet med moderne karibisk og europeisk innflytelse. Folk elsker å møtes til musikk, dans og god mat, så enhver anledning blir en fest.

Når jeg som nordboer får lov til å være med på festen, blir jeg både nysgjerrig og revet med av begeistring. Jeg har invitert meg selv til et møte om musikken.

Sowlo Doré ble født på Martinique. Han var opptatt av å høre musikk på radio. Familien hadde dårlig råd og hadde ikke TV og andre materielle goder, men musikkinteressen og musikktradisjoner fikk han tidlig med seg. Som de fleste musikere in spe, startet han band med søsteren og fetteren sin, som ikke varte lenge. Men syngingen fortsatte og var for ham en åpenbaring og et utløp som en dekompresjonsventil i møte med hverdagens vanskeligheter. Musikken var et rom med frihet og en mulighet for å oppdage seg selv. Unge Doré elsket rytmer fra sin lokale musikkarv, men også fra store stjerner og internasjonal popkultur.  At musikken skulle bli hans lidenskap og levevei som voksen, det var han sikker på.

Det er soul, karibisk jazz, mest soul kanskje som ligger hans hjerte nærmest. Han er fortsatt inspirert av afroamerikansk musikk, svart musikk generelt, og karibisk musikk naturlig nok, men også europeisk musikk. Han har utviklet sin sjanger mellom rytmene og musikken som kommer innenfra, og det som påvirkes utenfra, i et sjelfullt karibisk musikalsk univers.  Inspirasjon får han hele tiden. Fra livet, kjærligheten, smerten, opplevelser og møter mellom mennesker. Denne lidenskapen får en klang, som myke, fløyelsaktige sekvenser med presis frasering. -Jeg er en musikkelsker, sier han.

Teksten er viktig i musikken. Han vil fortelle om de viktige ting i livet, ikke bare ord for ordenes skyld. Han er opptatt av det franske språket, men også kreol som han lærte seg i voksen alder. Kreol har mange betydninger, men her er det altså et blandingsspråk som ble utviklet av slavene for at plantasjeeierne ikke skulle forstå hva som ble sagt. Familien ville ikke snakke kreol da Doré var liten fordi de var redd for at det skulle være til hinder senere, når han skulle søke jobb for eksempel. En slags selvsensur. I dag er Kreol veldig viktig som identitetsskapende faktor, og ungdommene snakker naturlig Kreol sammen med fransk.   

Det første albumet heter “Mes Etats d’âme” ble laget på Martinique og utgitt i 2012. (oversatt; My State of Mind på engelsk, eller på norsk; Min sinnstilstand, i mangel på en bedre oversettelse.) Doré har en stil som overrasker. Musikken virker fri, frisk og sammensatt. Kunstneren vil lytte til verden og sitt miljø med en tørst etter å lære og dele.

Det andre albumet heter «Tchè an nonm» og ble laget her på Martinique, men masterinnspillingen ble gjort i Paris i et velrenommert musikkstudio. (Oversatt betyr Tchè an nonm; Mannens hjerte.)  Låta Kalina (Bel timanzel) er en jazzlåt, men er også tradisjonelt musikk-inspirert og handler om en dialog mellom kvinnen og musikken, i en metafor og bilde der musikken inviterer kvinnen til dans. Gjennom ordspill får denne flørten et snev av erotisme, som i en dans.


Doré sier albumet har fått en ny orkestrering siden sist, med introduksjon av blåseinstrumenter og markerte strenger, mer detaljert arbeid med harmoniene, og mer organiske lyder. Teksten hans hvisker en i ørene og blir sjarmerende, følsomt uttrykt. Doré avslører en følsomhet for omveltninger og inspirerende møter.
-Siden «Mes Etats D’Âme» har jeg møtt flotte mennesker og spilt på mange scener som har gitt næring og inspirert meg. Og får meg til å ønske å overgå meg selv», forklarer ham.

Musikken og hans alter ego, Doré Sowlo, er et eget prosjekt og navnet er hans, bare i en annen rekkefølge enn i folkeregisteret. Musikerne har spilt sammen ganske lenge og disse faste musikere er spesielt gode live, må jeg få tillegge.  For dette prosjektet omgir han seg med Noupajaz-gruppen som består av multiinstrumentalist pianist Steeve Baudin, Valéry Stéphanie-Victoire, bassistgitarist (Neneh Cherry, Udu, Ixora, Winston Berkeley), trompetisten Charles-André Duranty (Alizé Big Band, Ixora, Matinik Brass Band), og trommeslager José Zebina (Aléliwon, Bwakoré).  

Neste album vil Doré gjerne spille inn i Canada, som han ofte kommer tilbake til. Han har spilt konserter i Canada og særlig i Quebec-området og drar snart tilbake dit igjen. Det nye albumet kommer i 2024 og arbeidet er i gang. Nye låter surrer i hodet selvfølgelig, all komponeringen av musikk tar tid, men også planleggingen av utgivelse og ikke minst finansiering må på plass.   

Doré jobber med film og teater som skuespiller og tilrettelegger. Han er kreativ og engasjert og forteller at han har oppdrag og jobber med ungdom i et prosjekt for tiden som heter Imagine le monde de demain. (oversatt; Se for deg morgendagens verden.) Noen klasser har valgt teater og skriver tekster for å lage og sette opp et teaterstykke. Og andre klasser har valgt video. Så skal ungene vise fram det de har laget. Han er opptatt av at barna skal jobbe med prosjektet på sitt nivå, ikke presse dem inn i noe annet. Ungdommene har stor fortellerglede, og de har mye på hjertet.

Som ung gutt var Doré opptatt av Science Fiction, hele Marwel Comics’ vidunderlige verden. Spiderman, Superman, Aquaman, ja alle superheltene. Ikke bare fordi de var superhelter, men også fordi ideologien var så lett å forstå. Man skulle være til hjelp for andre, selv om det var en kamp å kjempe. Det var å lett å forstå det gode og det onde. Veldig fascinerende for en ung gutt!  Denne evnen til å kommunisere og ville det beste, har han tatt med seg videre i livet.

Kunstner Doré fotograferer nemlig også. Som i et hvert kunstnerskap er Doré opptatt kommunikasjonen mellom kunstverk/musikk og betrakter/lytter. Stemninger, følelser, og atmosfære der han er akkurat nå, blir også fanget av fotografen. Det er noe av målet å kommunisere i nuet, å lage unike bilder der og da. Det lærte han da han gikk i fotolæra. Man må bruke sin nysgjerrighet til å undersøke og utveksle erfaringer i musikk og kunst, og la seg inspirere!

Musikken til Doré Sowlo har hele verden som sin lekeplass, og alle som liker musikk finner noe å glede seg over. Personlig liker han seg best på Martinique. Selv om Martinique er en liten øy, er det her han hører hjemme. Men han drar gjerne ut i verden ved jevne mellomrom for å holde konserter. Jeg håper han kan komme til Norge snart. Musikken må oppleves live!

Ettertekst:
Jeg er kunsthistoriker, fotograf og forfatter, og jeg har laget et kunstprosjekt «Art Fusion» i livet mitt som involverer kunst og kultur fra øya Martinique som ligger i Karibia. Jeg har vært der flere ganger og har truffet mange mennesker og mange spennende kunstnere har inspirert meg. Så langt har jeg hatt to fotoutstillinger, en på Martinique og en i Paris, som heter «Les Caraïbes rencontrent le Nordique Noir et vice versa». På norsk; «Karibia møter Nordic Noir og visa versa». Og nå er jeg i gang med å skrive en bok om kunsten på Martinique.
De har fantastiske musikktradisjoner. Jeg har blitt god venn med artist og sanger Doré Sowlo.  Jeg er sikker på at denne musikken vil kunne fenge et norsk publikum, og har veldig lyst til å presentere musikken og sangeren i Norge.

Musikken kan du høre på
Spotify:
YouTube:


Her er noen bilder fra en øving før konsert i juni 2023.

En liten seanse fra øving før konsert, juni 2023.