Stedet er Peder Balke-senteret på Østre Toten.

Tekst og foto: Siri Wolland, kunsthistoriker og fotograf.

Jeg har stor glede av å reise litt utenfor Oslo for å oppleve spennende kunst, en helt vanlig helg. Som sagt så gjort. Noen venner har samlet seg på Peder Balke-senteret på Kapp på Østre Toten, ca 1, 5 times tur fra hovedstaden. Gården Billerud som utgjør galleri og kunstsenteret, ligger nydelig til ved Mjøsas bredd. Gården er fredet, og hovedhuset i empirstil fra 1828 har utvendig stående panel, rik dekor og i 2. etasje er det høye krysspostvinduer. Maleren Peder Balke har dekorert flere av rommene, og gården har en restaurert barokkhage.

På denne utstillingsåpningen forteller Sverre Wyller om hvordan han kom hit. Wyller arbeidet i 2011 med et bestillingsverk han kaller Allium, eller Lauken som de sier her. Den store stålskulpturen ble bygget på stålverkstedet på Kolbu. Nå står skulpturen står plassert ut på gangveien inn til gården, som en portal. Siden kommunen er kjent for sine gode landbruksprodukter, står den fint der med et snev av humor. Allium ble avduket i 2014.

Fra Kolbu-serien. Av Sverre Wyller. 2017. Foto fra utstillingen: Siri Wolland
Fra Kolbu-serien. Av Sverre Wyller. 2017. Foto fra utstillingen: Siri Wolland

Kunstner Sverre Wyller (f. 1953) er norsk maler, grafiker og skulptør. Han har et abstrakt formspråk og arbeider i store formater. Han har også bodd mange år i utlandet. Sverre Wyller forteller at han har samlet materialet i denne utstillingen gjennom mange år, og fra mange steder. Materialet han snakker om er blokker av trestammer. Trær med hver sin historie, som han setter sammen med stål i en skulptur, spesielt tilpasset bygningen Billerud gard. Det fungerer utmerket.

Belysningen, rommene, og skulpturene er spennende å se på. Spesielt etter å ha lest om historiene bak skulpturene, og kunstnerens tanker om intuisjon. Interessante kontraster, som skaper nysgjerrighet.

Fra Kolbu-serien. Av Sverre Wyller. 2017. Foto fra utstillingen: Siri Wolland
Fra Kolbu-serien. Av Sverre Wyller. 2017. Foto fra utstillingen: Siri Wolland

Elementene i dette prosjektet er ladet før kunstneren tar dem i bruk. De er gjenbrukt, og tar historien sin med seg inn i sine nye liv som skulptur og kunst. Kolbu-serien er et eksperiment, sier kunstneren.

Utstillingen anbefales. Det er en super tur en helt vanlig helg for eksempel.

Østre Toten kommune
Les mer om fredete bygninger på Kulturminnesøk.no