Deichman Bjørvika, av arkitektene Lund Hagem og Atelier Oslo, 2020. Foto Siri Wolland.
Deichman Bjørvika, av arkitektene Lund Hagem og Atelier Oslo, 2020. Foto Siri Wolland.

Av Siri Wolland, kunsthistoriker og fotograf.

Mange historiske tidsepoker har hatt sin forkjærlighet for en byggestil og særegne arkitektoniske uttrykk. Hva skal være vår? Hva er tidsånden i dag som skal være særegent for 2020 når noen undersøker dette om 50 eller 100 år? Det må kunne være Deichman Bjørvika. Hovedbiblioteket i Oslo som åpner 18. juni. For 10 år siden fikk arkitektene Lund Hagem og Atelier Oslo oppdraget å bygge biblioteket, og nå står det ferdig i all sin prakt. Scenario Interiørarkitekter har gjort en formidabel jobb med interiøret, som virkelig er en fryd for øyet!

Kringsjå i Deichman Bjørvika, av arkitektene Lund Hagem og Atelier Oslo, 2020. Foto Siri Wolland.
Kringsjå i Deichman Bjørvika, av arkitektene Lund Hagem og Atelier Oslo og Scenario Interiørarkitekter. Foto Siri Wolland.

Riksantikvaren fredet Operabygningen som ligger rett ved siden av i 2012, bare noen få år etter at det sto ferdig fordi man så at utbyggingsplanene i området var omfattende. Det lave Operabygget måtte sikres rom, luft og plass når de store byggeplanene i området ble realisert. Det ser vi nå var lurt. Nye Deichman ruver.

Rolige gjemmesteder i Deichman Bjørvika, av arkitektene Lund Hagem og Atelier Oslo og Scenario Interiørarkitekter.  Foto Siri Wolland.
Rolige gjemmesteder i Deichman Bjørvika, av arkitektene Lund Hagem og Atelier Oslo og Scenario Interiørarkitekter. Foto Siri Wolland.
Stein Lund fra arkitektene Lund Hagem og Marius Mowe fra Atelier Oslo, 2020. Foto Siri Wolland.
Stein Lund fra arkitektene Lund Hagem og Marius Mowe fra Atelier Oslo, 2020. Foto Siri Wolland.

Pressen slapp inn i bygget i går og fikk se et praktbygg med uendelige mange muligheter og bruksområder. Betong og glass, kunst og moderne fasiliteter i stort monn.

Byggeflaten er ikke så stor i utgangspunktet og var sikkert utfordrende for å kunne huse alle de 450.000 bøkene, verkstedene, lesesalene, kinosalen, foredragsområdene, framtidsbiblioteket, og alle de andre kulturaktivitetene. 5 etasjer og mesaniner i hver etasje, åpne lyssjakter, og lydregulerende bikubelignede tak gir et formidabelt førsteinntrykk.

Kunstverket Brainstorm er en neon-installasjon av Lars Ø. Ramberg som henger i taket ved inngangen og består av 400 meter med lysende neonrør i et herlig kaos. Jeg tenker det er mange veier til kunnskap og det er mange nervebaner i en Brainstorm. Det passer huset!

Brainstorm, neon-installasjon av Lars Ø. Ramberg. Deichman Bjørvika, av arkitektene Lund Hagem og Atelier Oslo, 2020. Foto Siri Wolland.
Brainstorm, neon-installasjon av Lars Ø. Ramberg. Deichman Bjørvika, av arkitektene Lund Hagem og Atelier Oslo, 2020. Foto Siri Wolland.

Her skal man kunne ta imot 2 millioner besøkene pr år. Jeg gleder meg til å komme tilbake.

Les mer her